Descoperire uluitoare în Buzău. S-au găsit rămășițe umane din epoci diferite, așezate în aceeași necropolă. Un schelet ar avea în jur de 4.000 de ani

Descoperire uluitoare în Buzău. S-au găsit rămășițe umane din epoci diferite, așezate în aceeași necropolă. Un schelet ar avea în jur de 4.000 de ani
Descoperire uluitoare în Buzău. S-au găsit rămăsițe umane din epoci diferite, așezate în aceeași necropolă. Un schelet ar avea în jur de patru mii de ani

Istoricii din cadrul Muzeului Județean Buzău au găsit rămășite umane din epoci diferite, însă interesant este faptul că acestea erau așezate aparent în aceeași necropolă.

Descoperire arheologică la Buzău

Unul dintre scheletele găsite de istorici este din epoca medievală. Cel de-al doilea schelet are în jur de patru mii de ani, conform celor care l-au descoperit. Istoricii mai spun că până în prezent nu au mai găsit niciodată morminte din perioade atât de îndepărtate, în același loc.

Cercetarea unei movile de pământ s-a început în urmă cu trei ani, situată în apropierea localității Lipia. Se pare că zona a fost locuită pe o suprafață mult mai mare decât au crezut inițial istoricii, conform scanărilor geometrice.

Este un șantier care până acum s-a dovedit a fi prolific, iar ce se întamplă acum este o verificare și o confirmare a informațiilor obținute de către arheologii muzeului județean Buzău”, a precizat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Săpăturile efectuate anul acesta au scos la suprafață rămășițele unor oameni care au trăit succesiv pe același areal, timp de aproximativ patru milenii sau chiar mai mult. De asemenea, au fost descoperite artefacte din perioada neolitică, dar și o statuetă din cultura Gumelința, care întruchipa o femeie, alături de morminte din epoci diferite.

Rămășițele se aflau în aceeași necropolă

Două dintre cele două schelete descoperite erau în același loc. Unul dintre acestea data din perioada medievală, fiind găsit la circa 30 de cm adâncime. Celălalt schelet datează din epoca preistorică, găsit la un metru jumătate adâncime.

Cel din urmă avea o poziție de înhumare chircită, ceea ce le-a oferit arheologilor un indiciu despre vechime. Unul dintre cercetătorii de la Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova, prezenți la descoperire, Alin Frînculeasa, spune că scheletul ar putea data pe undeva pe la anii 1600 – 1700 îHr.

În total au fost găsite zece morminte. Toate datau din diferite perioade istorice, unele fiind din epoca bronzului, iar altele din perioada medievală.

Am identificat zece morminte din diferite perioade istorice, unele din epoca bronzului și altele din perioada medievală. Aici, în 40 de mp dacă am găsit 10 morminte este posibil ca toată această terasă să fie plină de astfel de morminte”, a spus Daniel Garvăn, arheolog la Muzeul Județean Buzău.

În continuare, rămășițele vor fi scoase cu grijă din pământ, apoi duse la Muzeul Județean din Buzău. Mai departe, acestea vor fi examinate la un laborator din străinătate, acolo unde vor stabilit cu exactitate din ce perioadă provin.