Muzeul satului din Vizantea Livezi a fost construit cu fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală-AFIR. Înăuntru se poate regăsi un atelier de sculptură tradițională. Muzeul își propune să păstreze și să cultive tradițiile locale.
Începând de sâmbătă, 24 iulie, comuna Vizantea Livezi din județul Vrancea are unul dintre cele mai frumoase muzee ale satului din țară. Comuna este renumită ca și stațiune turistică pentru apele sale termale. Muzeul a fost construit de la zero, cu fonduri europene, cu ajutorul Programului Național de Dezvoltare Rurală-Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Parohia din localitate, împreună cu Primăria, a depus un proiect prin care a reușit să obțină 50.000 de euro pentru construcția muzeului. Până în momentul de față, au fost expuse 200 de obiecte vechi din comună. În incinta muzeului a fost amenajat și un atelier de sculptură. Aici poate fi întâlnit Florin Cristea, unul dintre cei mai cunoscuți sculptori ai țării.
„În ultimele două săptămâni am reuşit să strângem, să recondiţionăm şi să expunem peste 200 de obiecte vechi din comuna noastră. În incinta muzeului a fost amenajat şi un atelier de sculptură unde în fiecare zi vine sculptorul Florin Cristea, căruia îi mulţumesc în mod special. După ce a văzut toata lumea şi si-a expus lucrările în cele mai importante expoziţii, a ales sa-si continue activitatea în parteneriat cu comunitatea din care face parte”, spune primarul Dragoş Ciobotaru
De pe 23 iulie, atelierul Auto al Regelui Mihai I s-a deschis publicului. Vizitatorii Domeniului Regal Săvârșin pot vedea uneltele, piesele originale și jeep-urile, păstrate exact așa cum a dorit Regele Mihai.
Potrivit sursei citate, atelierul Auto a fost amenajat în anul 1943, situat în clădirea aflată în stânga Garajului Regal, în momentul de față, actualul Muzeu al Automobilului. Acesta a fost reamenajat în locația originală. Domeniul Regal Săvârșin este deschis în luna iulie, august și septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică.
”După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile şi întregul atelier au revenit la Săvârşin. Uneltele şi piesele originale au fost păstrate în aceeaşi poziţie în care au stat în diversele locaţii din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai. Clădirea originală a atelierului de la Săvârşin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, ţiglă din secolul al XIX-lea, fier şi cupru) în luna iunie 2021, de către Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României. Angajaţii fundaţiei au reconstituit atelierul în luna iulie 2021, iar în ziua de 24 iulie 2021, întregul ansamblu va fi inaugurat de Majestatea Sa Margareta şi de ASR Principele Radu”, a mai anunţat Casa Regală.