Fiecare dintre noi am mâncat măcar odată acest preparat tradițional, sarmalele. Fie că a fost vorba de Crăciun, Revelion, sau orice altă ocazie, acest preparat a fost și este regăsit pe masa românilor. Dar, astăzi am putea să ne mândrim, mai ales că a devenit cel mai cunoscut fel de mâncare românesc în întreaga lume.
Sarmalele sunt considerate astăzi o mâncare incredibil de delicioasă, cu ingrediente specifice românești. Dar, așa cum am mai scris, în spatele rețetei savuroase se află o istorie bogată de sute de ani care i-a construit savoarea și prestigiul.
Vezi și: Mâncarea din România care face furori printre americani. I-a înnebunit: ‘Foarte gustoasă’
Este un fel de mâncare festivă, preparată mai ales la sărbători, dar consumată și ca mâncare tradițională. Dar, ceea ce poate românii nu știu, este că sarmalele au ajuns într-un top al celor mai bune preparate culinare, realizat de celebra publicație TasteAtlas.
Având rădăcini în Imperiul Otoman, sarmalele au ajuns un preprat consumat în mod tradițional în Balcani, în țările din Europa Centrală, în Caucazul de Sud și în Orientul Mijlociu.
Deși este de obicei savurată ca un prânz sau o cină sățioasă, sarmalele sunt adesea preparate la ocazii speciale și de sărbători. Conform celor de la TasteAtlas, cele mai bune sarmale din lume se mănâncă într-un loc deja frecventat de români, mai ales de locuitorii Bucureștiului, dar și de turiștii străini. Este vorba de celebrul „Caru’ cu Bere”, situat în inima Capitalei. În același top, mai apar și alte localuri celebre, din București, dar și din Croația, sau Turcia.
Încă de pe vremea când eram copii știam despre acest preparat tradițional, la care bunica ne adăuga smântână și deja binecunscouta mămîligă și ardei iute. La orice masă de Crăciun gospodinele se întrec în a face cele mai bune sarmale, la fel și pentru seara de Revelion.
Dar, sarmalele nu sunt neapărat legate de aceste două sărbători de iarnă, putând fi mâncate oricând, mai ales dacă îți este și poftă.
Vezi și: Sarmale de post ca la mănăstire. Doar măicuţele le mai fac aşa, ingredientul care schimbă tot gustul
Ca și în România, sarmalele au particularitățile lor în celelalte țări balcanice, precum Bulgaria, Slovenia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan, Polonia, Suedia, Germania, Finlanda, Serbia și Grecia. toate aceste tări sunt doar câteva state din contribuitorii la rețetele de sarmale, dar România a făcut din ea o parte esențială a propriei culturi.
Rar lipsesc din meniu sarmalele românești. De la cele mai sărace familii până la cele mai prestigioase restaurante, nu există român care să nu fi gustat sarmale.