România se poate mândri cu o mulțime de preparate tradiționale. Printre acestea se numără și pilaful cu prune. Rețeta acestui fel de mâncare este una tradițională. Preparatul care se cosnuma în 1942, este la mare căutare și astăzi. Iată ce trebuie să faci!
Pentru prepararea acestei rețete, vei avea nevoie de:
– 2 cepe mari, tocate mărunt
– 2 căni de orez cu bob lung
– 1 cană de prune uscate, fără sâmburi
– 2 căni de supă de pui sau legume
– 2 linguri de unt sau ulei de măsline
– 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
– 1/2 linguriță de cuișoare măcinate
– sare și piper după gust
– Oțet balsamic (opțional, pentru servire)
Citește și: Nu mai spăla niciodată orezul înainte să îl gătești. Mihaela Bilic îți explică motivul
Primul pas constă în încălzirea untului sau a uleiului la foc mediu. Ulterior, se adauga ceapa tocată. Aceasta se călește până când devine aurie și transparentă. Când ceapa ajunge la forma dorită puteți adăuga orezul în oală. Compoziția se amestecă timp de 2-3 minute, până când orezul devine ușor translucid. Următorul pas constă în adăugarea prunelor uscate. Compoziția obținută se amestecă timp de 2-3 minute.
Citește și: Câtă apă se pune la pilaf ca să iasă cremos. Acesta este marele secret, de fapt
Peste pilaf se adaugă supa de pui sau legume în oală. De asemenea, nu uitați să adăugați condimentele. Bucătarii vă sfătuiesc să condimentați preparatul cu scorțișoară, cuișoare măcinate, sare și piper.
După ce preparatul este condimentat, puteți să reduceți focul și să acoperiți oala cu un capac. Preparatul se fierbe timp de 20-25 de minute până când orezul este fraged. Pentru un gust delicios, puteți opta pentru adăugarea unei picături de oțet balsamic.
Puțini știu că prunele prezintă și o serie de beneficii. Din acest motiv, de-a lungul timpului, acestea și-au primit numele de „aurul negru al sănătății”. Gustul lor dulce și aromat a făcut ca acestea să fie din ce în ce mai consumate.
De asemenea, prunele uscate se remarcă și printr-un conținut bogat de nutrienți. Printre aceștia se numără și vitamina K, vitamina A, vitamina B-complex (în special vitamina B6), potasiu, fier și cupru.
Pe lângă conținutul bogat de vitamuine, prunele uscate se pare că sunt și o sursă excelentă de fibre. Acestea ajută la menținerea sănătății digestive. Prunele uscate ajută și la sănătatea oaselor dar și la reglarea tensiunii arteriale.
Citește și: Pilaf ca la bunica acasă. Ce să nu faci niciodată cât fierbe, îi strici tot gustul