Din ce în ce mai mulți părinți fac un efort pentru a-și învăța copiii o limbă străină, iar beneficiile sunt spectaculoase. De ce ar trebui să faci la fel?
Un studiu recent atrage atenția asupra copiilor bilingvi. Aceștia au vârste mai mult sau mai puțin fragede și sunt capabili să vorbească cel puțin o limbă străină, pe lângă cea nativă. Deși ai cred că analiza face referire la copii de școală sau grădiniță, adevărul este altul. Bebeluși de vârste fragede bunghesc cuvinte în două limbi datorită faptului că un părinte vorbește cu el într-o limbă, iar altul în altă limbă. Aceasta este o practică destul de comună, chiar și în țara noastră.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington a analizat activitatea neuronoală a 16 bebeluși. În procesul de testare, s-a folosit un aparat pentru MEG (magnetoencefalogramă). Ce căutau să vadă oamenii de știință era activitatea din medulla oblongata. Dintre participanții la studiu, 50% erau născuți într-o familie de englezi. Ceilalți aveau un trecut bilingv, englez-spaniol. Aceștia din urmă, de la vârste infime, sunt expuși la două limbi străine.
În timp ce li se măsura activitatea neuronală, copiii auzeau diverse sunete. Inițial, a fost vorba de zgomote simple, urmate de formulări simpliste precum mama, tata. La final, aceiași participanți la studiu erau expuși la cuvinte complexe.
Bebelușii care aveau un trecut bilingv în familie au dat dovadă de mult mai multă activitate în cortexul prefrontal și orbitofrontal, comparativ cu cei care vorbeau doar o limbă. Această regiune a creierului este asociată în mod normal cu funcții executive, cu luarea deciziilor. Concluzia analizei a fost formulată de Naja Ramirez, directoarea studiului, într-un comunicat de presă. Copiii bilingvi sunt mai deștepți de la vârste foarte fragede. Își exersează abilitatea de a lua decizii importante, într-un timp foarte scurt, înainte să poate vorbi în propoziții.