16 mai 2023 | 15:36

Cei mai tineri regi din lume. Ultimul rege al Chinei, încoronat la 3 ani. S-a speriat cumplit la ceremonie

Diverse
Cei mai tineri regi din lume. Ultimul rege al Chinei, încoronat la 3 ani. S-a speriat cumplit la ceremonie
Cei mai tineri regi din lume

Regii au existat încă din Antichitate, iar mulți dintre ei au fost încoronați la vârste fragede. Într-o monarhie, tronul revine automat moștenitorului după moartea Regelui. De multe ori s-a întâmplat ca moștenitorul să fie un copil, atât de mic încât nu poate nici să vorbească. Aflați în rândurile următoare care sunt cei mai tineri regi din lume.

Cei mai tineri regi din lume

  • Murad al IV-lea

Murad IV a fost regele Imperiului Otoman și a condus poporul timp de 37 de ani. S-a născut în anul 1612 și a fost fiul lui Ahmed I. După decesul tatălui său, Murad IV a urcat pe tron la vârsta de doar 11 ani. Cu toate acestea, timp de zece ani, cea care a luat deciziile importate a fost mama sa.

Murad IV a preluat conducerea la vârsta de 20 de ani. A luat măsuri drastice încă din prima zi la conducere. Le-a interzis supușilor săi să consume tutun și alcool, a închis cafenelele și a ordonat execuția celor care încălcau regulile. Murad IV a fost un comandat sângeros. În anul 1638 a invadat Bagdadul, ordonând uciderea a 30.000 de soldați și tot atâți civili.

  • Shapur al II-lea

Shapur al II-ea a condus Imperiul Persan timp de 70 de ani, fiind cel mai longeviv monarh din istoria iraniană. Mai este cunoscut și sub numele de Shapur al II-lea cel Mare și este singurul rege încoronat înainte de nașterea sa. Sub domnia sa, imperiul a cunoscut o „perioadă de aur”. Shapur a dezvoltat semnificativ armata, s-au scris multe texte sacre și a dus o politică diplomată.

  • Puyi

Puyi s-a născut în anul 1906 și a fost ultimul rege al Chinei. Încoronat la vârsta de doar 3 ani, istoricii spun că împăratul a fost extrem de speriat de ceremonial și a început să plângă. Regele Puyi a fost succesorul Împăratului Guang, iar în anul 1912 a fost obligat să abdice din cauza Revoluției.

Citește și: Ce a apărut pe cer în Londra în timpul încoronării Regelui Charles: „Am observat abia mai târziu”

  • Ludovic al XIV-lea

Ludovic al XIV-lea a fost denumit și Regele Soare al Franței. De asemenea, a avut una dintre cele mai lungi domnii, conducând Franța timp de 72 de ani. A urcat pe tron la vârsta de 5 ani, în anul 1643.

Regele a primit o educație potrivită nobililor acelor vremuri. Știa să călărească și cunoștea foarte bine limba franceză, italiană și spaniolă. A fost moștenitorul lui Ludovic al XIII-lea și a Anei de Austria.

  • Regina Christina

Christina a fost fiica lui Gustav II Adolf și a devenit regina Suediei la vârsta de 6 ani. Cu toate acestea, a preluat conducerea la majorat. În tot acest timp, țara a fost condusă de o regență. Regina Christina a fost cunoscută și sub numele de „Atena Nordului”. A abdicat după 10 de ani domnie, atunci când s-a convertit la catolicism și a plecat la Roma.

  • Sobhuza al II-lea

Sobhuza al II-lea s-a născut în anul 1899. A fost proclamat regele Swaziland la vârsta de 5 luni, în același an în care a murit tatăl său, Ngwane al V-lea. A preluat puterea la vârsta de 22 de ani și a domnit ca monarh constituțional până în 1967, atunci când țara sa și-a proclamat independența.

Începând cu anul 1973 și până la moartea sa, în 1982, a condus ca monarh absolut. Sobhuza al II-lea a fost rege timp de 82 de ani, cea mai îndelungată domnie din istoria. La momentul morții, regele avea 70 de soții, peste 100 de copii și peste 1.000 de nepoți.

Citește și: O scrisoare a Reginei Elisabeta a II-a, desecretizată abia acum. Mesajul este emoționant, i-a înduioșat pe toți

  • Regele Mihai

Regele Mihai a urcat pe tronul României la vârsta de 5 ani, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. La început, Regele Mihai era nedumerit și nesigur, însă mama lui îl va ajuta să participe la încoronare.

Fiind minor, prerogativele au fost asumate de către unchiul său, Principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Curții de Casație și Justiție.

În anul 1930, tatăl său îl va detrona, însă va abdica, iar Mihai redevine rege la vârsta de 19 ani, în anul 1940. Ultimul său an de domnie a fost în 1947, atunci când a fost obligat să abdice, după ce comuniștii au instaurat republica populară.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a fost motivul: „Știam că are pe altcineva”
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Vreme capricioasă în România. Vine un fenomen nedorit
EVZ.ro
Ultima dorință a lui Helmuth Duckadam, înainte să moară. Ce i-a lăsat scris soției sale în testament
Spynews
Se dă ordin în România. Românii vor fi raportați la ANAF de la 1 ianuarie 2025. Se pune poprire
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Mediaflux
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro