19 mart. 2020 | 12:08

Ceaușescu și ultimul dezastru în România. Ziarul Scânteia: „Tovarășul s-a aruncat primul în subsoluri ca să caute supraviețuitori”

Știri generale
Ceaușescu și ultimul dezastru în România. Ziarul Scânteia:
Ceaușescu și ultimul dezastru în România. Ziarul Scânteia: "Tovarășul s-a aruncat primul în subsoluri ca să caute supraviețuitori"

Au trecut 43 de ani de la tragicul cutremur din 1977. 56 de secunde (55 conform altor surse), o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, peste 1.570 de morți și 11.300 de răniți, la care se adaugă încă multe necunoscute. Una dintre ele: cum a reacționat Nicolae Ceaușescu în fața ultimului dezastru din România?

Ceaușescu și ultimul dezastru înn România

În seara cutremurului din martie 1977, Nicolae și Elena Ceaușescu erau în vizită oficială în Nigeria. Exact în momentul în care s-a produs cutremurul, dictatorul participa la banchetul oficial organizat de șeful statului nigerian în cinstea sa. Ceaușescu a fost informat de cele petrecute în țară de un secretar român care a intrat în marele salon unde avea loc întâlnirea, în momentul în care generalul locotenent Olusegun Obasanjo își începuse cuvântarea.

Urma discursul lui Ceaușescu, care a anunțat că în România a avut loc un cutremur catastrofal, cu victime omenești și pagube majore. Fără a mai ține cont de protocol, oficialii nigerieni au înțeles gravitatea situației și au făcut demersuri de plecare. În dimineața zilei de 5 martie 1977, la ora 08:15, avionul prezidențial a aterizat la Otopeni.

Ceaușescu și ultimul dezastru în România. Ziarul Scânteia: "Tovarășul s-a aruncat primul în subsoluri ca să caute supraviețuitori"

Telegrame de compasiune

„Parcurgînd pe jos bulevardele Magheru, Bălcescu, Republicii, Piața Universității, strada Academiei, tovarășul Nicolae Ceaușescu s-a oprit în punctele unde seismul a provocat grele pierderi umane și materiale: blocul de la cofetăria «Scala», blocul de lîngă hotelul «Lido», clădirea care adăpostește pensiunea «Bulevard», blocul la parterul căruia se afla restaurantul «Dunărea», clădirea de pe strada Ion Ghica, imobilul de la întretăierea străzilor Edgar Quinet și Academiei”, nota ziarul ”Scînteia”.

Presa relata pe larg vizitele șefului de stat

În următoarele zile, dictatorul, însoțit de cele mai multe ori de soția Elena, a vizitat locurile afectate de seism, cerând explicații și dând directive. Vizitele erau relatate pe larg de presă. În ”Scînteia” scria că la ”Scala” Ceaușescu ”s-ar fi aruncat primul în subsoluri ca să caute supraviețuitori”.

Scînteia

Ziarul ”Scânteia”, după ortografia vremii, devenit ”Scînteia” în urma reformei ortografice din 1953, a fost organul de presă al Partidului Comunist Român, până la căderea lui Ceaușescu în decembrie 1989. Urmașul ziarului este Adevărul, inființat de Alexandru Beldiman. Cotidianul a apărut la Iași, în 1971, și un an mai târziu în București.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro