22 decembrie 1989 – ultima zi petrecută de Nicolae și Elena Ceaușescu la București. Cuplul dictatorial a decolat de pe acoperișul Comitetului Central al PCR, marcând sfârșitul unui regim represiv. Ceasul din România care a încremenit la ora la care Ceauşescu a vrut să fugă de protestatari ar putea să devină simbol al luptei împotriva dictaturii ceaușiste.
Anul 1989 a fost marcat de evenimente cu semnificație deosebită pentru poporul român. Cel mai important dintre ele a fost Revoluția Română, o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, începută la Timișoara și continuată în Capitală. Datorită ei, în țara noastră s-au pus bazele democrației.
22 decembrie 1989 a fost ultima zi petrecută de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu la București. În primele ore ale dimineții, muncitorii și-au întrerupt activitatea și s-au adunat în fața Comitetului Central al Partidului Comunist Român, actual sediu al Ministerului Afacerilor Interne – MAI.
La ora 10.00, Piața Palatului era plină de sute de mii de români care protestau pentru drepturile lor. O oră mai târziu, generalul Victor Atanasie Stănculescu a ordonat retragerea armatei, militarii trecând de partea protestatarilor. Pus în fața situației tensionate, Nicolae Ceaușescu a ieșit cu portavoce din clădirea CC, pentru a promite românilor majorarea salariilor.
Nimic nu avea să oprească revolta muncitorilor, astfel încât la ora 12.07, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au urcat în avion și au decolat de la CC împreună cu anturajul lor și doi aghiotanți care se aflau pe acoperișul instituției. Trei zile mai târziu, la ora 14.50, cuplul dictatorial avea să fie executat la Târgoviște. Puțini știu că, în România, există un ceas care a încremenit la ora la care fostul dictator intenționa să fugă la un punct secret de comandă militară.
De peste 30 de ani, un orologiu din centrul orașului Cluj-Napoca indică același timp. La o primă vedere, ar putea să nu pară important. Prea puțini îi cunosc povestea. Începând din 1989, ceasul din Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazu a rămas încremenit la 12.07, ora la care Nicolae Ceaușescu, stăpânit de teamă, a fugit.
Palko Mate Jozsef este numele celui care se ocupa de buna funcționare a orologiului din inima orașului Cluj-Napoca. Pe data de 22 decembrie 1989, electricianul a vrut să marcheze sfârșitul regimului represiv din România, astfel încât, cu ajutorul unei chei, a oprit timpul în loc.
„Era un ceas construit de Institutul Politehnic. Orologiul a fost montat pe clădire în 1985, când au terminat lucrările, dar era în permanență în întârziere, așa că eu aveam la mine cheia cu care să îl fixez.
În 22 decembrie, aveam cheia la mine, așa că am marcat momentul fugii dictatorului și am oprit timpul în loc”, a povestit, în urmă cu mai mult timp, Palko Mate Jozsef.
Electricianul din Cluj-Napoca avea o singură dorință: ceasul să fie adjudecat de revoluționari. În urma demersului, orologiul din Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazu ar putea să devină un real simbol al luptei împotriva dictaturii ceaușiste.