Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena. Cuplul de dictatori consuma carne doar sâmbăta și duminica

Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena. Cuplul de dictatori consuma carne doar sâmbăta și duminica
Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena. Cuplul de dictatori consuma carne doar sâmbăta și duminica

Nicolae Ceaușescu își sărbătorea ziua de naștere cu mare fast, dar nu doar cu această ocazie dictatorul și soția sa ”ordona” ca mâncărurile să fie din cele mai alese, dar, cel mai important, cele mai sănătoase.

Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena

Vreme de 30 de ani, Suzana Andreiaș a fost om de încredere, menajeră și bucătăreasă a soților Elena și Nicolae Ceaușescu. De la aceasta a învățat menajera modul de preparare al colivei cu arpacaș, dar și multe altele, după cum declara fosta menajeră într-un interviu. După spusele doamnei Andreiaș, până la vârsta de 40 de ani, și inclusiv, Nicolae Ceaușescu ar fi avut o sănătate de fier, și nu făcea rabat de la nimic, mai ales când venea vorba de mâncare sănătoasă.

„Ceauşescu nu era pretenţios la mâncare. Dacă ştiai să i-o faci gustoasă şi cu buruieni multe, era minunat. Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… mânca mai mereu din astea“, a spus ea, potrivit Historia.

Cuplul de dictatori consuma carne doar sâmbăta și duminica

Ciorbele și mâncărurile, mai puțin exotice, le serveau în privat cei doi dictatori, și, după cum a povestit Suzana Andreiaș, se dădeau în vânt după ele. Un alt lucru, interesant, era faptul că cei doi, în timpul săptămânii, nu puneau gura pe carne, ci doar în week-end, sâmbăta și duminica. La final de săptămână, în meniul privat, se regăseau budinca din clătite și spanac, pulpe de pui umplute, piftie de crap, știucă umplută cu crap și papricaș de pui, toate acestea fiind preferatele lui Nicolae Ceaușescu. Cât despre desert:

”La desert, voiau dulciuri făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele, care le plăceau mult. Făceam minciunele cu cocă, cu ou, cu un pic de oțet ca să fie fragede. Coca o întindeam ca pe o foaie de tăiței, mult mai subțire decât o foaie de tăiței, o tăiam cu o formă de melc sau trandafir și o puneam în ulei, la prăjit. Ieșea o floare mare cât o farfurie. Eu i-am învățat cu desertul ăsta.”, povestește menajera.

Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena. Cuplul de dictatori consuma carne doar sâmbăta și duminica
Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena. Cuplul de dictatori consuma carne doar sâmbăta și duminica

Suzana Andreiaș a povestit printre altele cum a fost învățată de însăși Elena Ceaușescu să facă colivă, după placul cuplului de dictatori. Suzana Andreiaș a povestit, printre alte amănunte picante și necunoscute, cum a fost învățată de Elena Ceaușescu să facă o colivă, după placul cuplului de dictatori. Aflând că în Ardeal se oferă colaci, nu colivă, de pomana morților, aceasta și-a suflecat mânecile și i-a arătat Suzanei Andreiaș cum se face.

”A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante,  mi-a explicat tot”, a povestit Suzana Adreiaș.

Toate aceste istorisiri ale Suzanei Andreiaș au fost publicate la Editura Amaltea, într-o carte intitulată ”La curtea lui Ceaușescu”, scrisă de Maria Dobrescu și este, după cum spune autoarea:

”Cronica unei familii. Cu părțile ei vizibile, dar și ascunse. Cu tabieturile ei. Cu un amalgam de fapte și gesturi mărunte, care dau măsură personalității și caracterului unui om. Un mozaic multicolor și viu, format din clipe minunate, zile și ani. Ca în orice familie, de fapt. Numai că aceasta este cronica vieții de familie a celui care a fost, vreme de 25 de ani, secretarul general al partidului comunist și președintele României. Un președinte care a instaurat cel mai represiv regim politic din această parte a Europei.”

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI