Nu există nicio îndoială că musacaua este cunoscută ca fiind o mâncare grecească, dar este considerată un fel de mâncare preferat și în alte națiuni din Balcani, în Orientul Mijlociu și în Turcia. Așadar, cum se face cea mai simplă rețetă de musaca?
Se crede în general că arabii au introdus musacaua în lume atunci când au introdus vinetele. Originile arabe ale acestui preparat grecesc pot fi legate de musakhkhanul levantin. Se pare că până și cuvântul musaca a derivat probabil din acest cuvânt arab.
Un istoric al alimentației susține că o carte de bucate arabă din secolul al XIII-lea, cunoscută sub numele de Bagdad Cookery Book, detaliază o rețetă care ar putea foarte bine să fie strămoșul preparatul. Astăzi, musacaeste un fel de mâncare comun în Liban și în lumea arabă, o versiune care constă în vinete, ulei de măsline, usturoi, ceapă și roșii.
Citește și: Rețetă pentru o cină sățioasă: Musaca de post cu vinete și cartofi
În 1910, Nikolas Tselementes, unul dintre cei mai influenți bucătari greci, a publicat rețete grecești care includeau o musaca cu sos bechamel franțuzesc pe deasupra. Versiunea sa este musacaua pe care grecii o cunosc și o iubesc.
Astăzi, există numeroase versiuni de musaca, în care ingredientul principal este carne tocată. Uneori, carnea este de miel, alteori de vită, iar în alte rețete este un amestec din ambele. Alte adaosuri includ legume, cum ar fi dovleacul sau cartofii.
Iată cea mai simplă rețetă de musaca:
Cu toate că are puține în comun cu rețeta de musaca clasică, această rețetă este cea mai rapidă și simplă. În România, musacaua se face cel mai adesea cu cartofi și carne tocată în straturi.
Cartofii se fierb întregi, se lasă la răcit și se taie felii grosuțe. Se gătește carnea, încing uleiul și punând ceapa la călit, apoi carnea. Se lasă la gătit și apoi se adaugă condimentele și roșiile cubulețe.
Vezi și: Cea mai bună musaca de cartofi piure și carne tocată. Rețeta este simplă
Se gătește la foc mic și între timp se încinge cuptorul. La această rețetă poți folosi sos bechamel, dacă vrei, așa cum o fac unele gospodine, sau poți folosi varianta mai rapidă, în care pui cașcaval deasupra ca să gratinezi întregul preparat.
După ce carnea s-a gătit complet, se adaugă verdeața tocată și se ia un vas încăpător. Se pun feliile de cartofi, un strat de carne și se repetă până când rămâi fără ingrediente. La final, se poate turna sosul bechamel sau poți face un amestec din smântână și gălbenușuri de ou.
Altă variantă este să răzuiești cașcaval din belșug deasupra. Acum, pune tava la cuptor la 200 de grade și așteaptă în jur de 20-30 de minute până când cașcavalul s-a topit și a devenit auriu.
Te-ar putea interesa și: Cum se face sosul Bechamel. Cea mai simplă rețetă pentru începători VIDEO
Acum, scoate musacaua și las-o afară timp de măcar o oră. Dacă vei încerca să o servești acum, vei strica întreg preparatul. Musacaua trebuie răcită în tavă pentru a își păstra straturile de cartofi și carne intacte.
Când s-a răcit, tai-o în pătrățele și servește-o alături de o salată verde proaspătă.