Luni, prețul unui baril de petrol a trecut pragul de 50 de dolari pe baril, pe fondul speranțelor că introducerea vaccinurilor pentru coronavirus o să stimuleze cererea globală de combustibili.
De asemenea, cotația este în strânsă legătură cu demararea campaniei de vaccinare în Statele Unite ale Americii. În plus, preţul petrolului este în creştere pentru cea de-a şasea săptămână consecutiv, adică cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată după luna iunie, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Așadar luni dimineață, cotaţia futures pentru barilul de ţiţei Brent, cu livrare în luna februarie, a crescut cu 0,8%, până la 50,35 dolari per baril, iar cotaţia futures la petrolul U.S. West Texas Intermediate cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% peste pragul de 47 de dolari.
Statele Unite ale Americii au demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19, fapt care a alimentat speranţele că restricţiile impuse în situația pandemiei de coronavirus ar putea fi ridicate în curând, fapt care ar putea stimula cererea celui mai mare consumator mondial de petrol.
„Introducerea vaccinului va avea un efect pozitiv asupra combustibililor rutieri şi eventual asupra cererii de combustibili pentru avioane”, a spus Stephen Innes, analist şef la Axi, o reputată companie petrolieră internațională.
Acum, investitorii aşteaptă cele două reuniuni ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi. De asemenea, reuniunea comitetului ministerial de monitorizare o să aibă loc în data de 16 decembrie, urmată de o reuniune care va fi pe data de 4 ianuarie când va fi analizată situaţia de pe piaţă, după ce la ultima reuniune s-a decis să fie limitată creşterea producţiei la 500.000 de barili pe zi, începând cu anul următor.
De menționat este că campania de vaccinare anti-COVID a început deja de luni, în Statele Unite, iar o asistentă din New York a fost prima persoană care a primit vaccinul Pfizer-BioNTech.
Sandra Lindsay, care este o soră medicală la ATI în Centrul Medical Evreiesc Long Island, a fost primul cetățean american care a primit vaccinul de care se leagă speranțele omenirii ca să se pună capăt pandemiei. De precizat este și că Statele Unite au peste 16 milioane de cetățeni ce s-au îmbolnăvit de COVID, iar aproape 300.000 dintre ei au murit, fiind și țara cu cel mai grav bilanț în pandemie. Persoalități precum Barack Obama şi predecesorii săi de la Casa Albă, George W. Bush şi Bill Clinton, s-au declarat de asemenea, dispuşi să se vaccineze public împotriva COVID-19, ca să-i încurajeze concetăţenii să se vaccineze.