12 iul. 2020 | 12:24

Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români

Utile
Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români
Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români

Plăcinta/ tarta, fie cu fructe de pădure, mere și scorțișoară, cu brânză și stafide, ori chiar cu carne, are în spate o istorie de mii de ani. Primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr., în perioada neolitică sau în noua eră a pietrei, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Pe de altă parte, istoricii sunt de părere că originea desertului este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care adăugau grăsime; pastă pe care o înfășurau ulterior în jurul unei bucăți de carne.

Rețetă simplă de tartă cu mere

Plăcintele egiptene, primele forme incipiente ale acestui desert, erau cunoscute sub denumirea ”galettes” și erau umplute cu orz, ovăz, secară și unse cu miere. În zilele noastre, cel mai răspândit tip de plăcintă, regăsit pe tot mapamondul, este cel cu mere.

Ingrediente

  • 250 g unt
  • 350 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 gălbenuşuri
  • sare
  • 10-12 mere
  • 150 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coajă lămâie
  • scorţişoară
  • galbenuş pentru uns

Mod de preparare

Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu untul moale, vârful de cuțit de sare, zahărul vanilat și gălbenușurile. Se încorporează toate ingredientele și se formează un aluat consistent, apoi se bagă la rece, înfășurat în folie de plastic. În acest timp, se curăță merele de coajă și sâmburi, se dau pe răzătoare ori se taie feliuțe subțiri, după bunul plac. Se călesc preț de câteva minute, până când se înmoaie, și se adaugă zahărul și coaja de lămâie.

 

Se lasă la răcit, apoi se întinde aluatul, care întâi se împarte pe jumătate. O parte se așază în tavă, acoperind și pereții acesteia. Se pune compoziția de mere, iar pe deasupra se împletește restul de aluat și se aranjează sub forma unui grilaj. Desigur, pentru a decora tarta cu aluat sunt diverse modalități. Se unge cu gălbenuș de ou și se bagă în cuptor, apoi se servește pudrată cu zahăr.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro