12 iul. 2020 | 12:24

Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români

Utile
Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români
Cea mai delicioasă tartă cu mere. Rețeta foarte simplă, știută de mulți români

Plăcinta/ tarta, fie cu fructe de pădure, mere și scorțișoară, cu brânză și stafide, ori chiar cu carne, are în spate o istorie de mii de ani. Primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr., în perioada neolitică sau în noua eră a pietrei, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Pe de altă parte, istoricii sunt de părere că originea desertului este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care adăugau grăsime; pastă pe care o înfășurau ulterior în jurul unei bucăți de carne.

Rețetă simplă de tartă cu mere

Plăcintele egiptene, primele forme incipiente ale acestui desert, erau cunoscute sub denumirea ”galettes” și erau umplute cu orz, ovăz, secară și unse cu miere. În zilele noastre, cel mai răspândit tip de plăcintă, regăsit pe tot mapamondul, este cel cu mere.

Ingrediente

  • 250 g unt
  • 350 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 gălbenuşuri
  • sare
  • 10-12 mere
  • 150 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coajă lămâie
  • scorţişoară
  • galbenuş pentru uns

Mod de preparare

Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu untul moale, vârful de cuțit de sare, zahărul vanilat și gălbenușurile. Se încorporează toate ingredientele și se formează un aluat consistent, apoi se bagă la rece, înfășurat în folie de plastic. În acest timp, se curăță merele de coajă și sâmburi, se dau pe răzătoare ori se taie feliuțe subțiri, după bunul plac. Se călesc preț de câteva minute, până când se înmoaie, și se adaugă zahărul și coaja de lămâie.

 

Se lasă la răcit, apoi se întinde aluatul, care întâi se împarte pe jumătate. O parte se așază în tavă, acoperind și pereții acesteia. Se pune compoziția de mere, iar pe deasupra se împletește restul de aluat și se aranjează sub forma unui grilaj. Desigur, pentru a decora tarta cu aluat sunt diverse modalități. Se unge cu gălbenuș de ou și se bagă în cuptor, apoi se servește pudrată cu zahăr.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Eticheta de Crăciun: Cum să fii oaspetele sau gazda perfectă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro