Chiar dacă țin sau nu post, enoriașii se înghesuie în piețe de Florii pentru a cumpăra pește proaspăt și a se ține de tradiție. Ospăț cu adevărat va fi pentru cei care au respectat rânduiala din punct de vedere alimentar și nu s-au atins de produsele numite generic ”de dulce”. Pentru a-i felicita pentru înfrânare, aceștia ar trebui omeniți de bucătarii casei cu o rețetă specială de pește.
Pe 25 aprilie, Duminica Floriilor, credincioșii ortodocși au dezlegare la pește. Potrivit tradiției, cine mănâncă pește atunci va fi sănătos tot anul. Îngerul Gavriil a venit și i-a spus Fecioarei Maria: „Bucură-te, Fecioară, pentru că vei lua în pântece și vei naște pe fiul tău”; iar de atunci a început bucuria în lume.
După slujba de dimineață, oamenii dau năvală în piețe pentru a-și procura peștele. Felul preferat de români pentru a celebra această zi este plachia. Se spune că Iisus ar fi cerut să mănânce pește, drept pentru care Biserica ortodoxă dă dezlegare acestui aliment în ziua de Florii.
Curăță și spală peștele, apoi șterge-l cu un prosop de bucătărie. Presară puțină sare peste el și lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute. Pune-l la prăjit în baie de ulei, dar gătește-l doar pe jumătate. Așadar, doar dă-i culoare în tigaie, deoarece va ajunge în cuptor la scurt timp. Separat, pune într-un vas pe foc puțin ulei și ceapa tăiată felii. Lasă să se pătrundă, până când se înmoaie ceapa, apoi adaugă ardeiul tăiat. După câteva minute adaugă și roșiile în bulion, frunza de dafin și asezonează.
Lasă să fiarbă preț de 15 minute și pune usturoiul și vinul. După ce dă câteva clocote, toarnă sosul format într-o tavă și așază bucățile de pește deasupra. Dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproape 40 de minute și stropește când și când peștele cu sosul din tavă. Adaugă la final pătrunjel tocat. Poftă bună!