Unul dintre preparatele preferate ale românilor în acest sezon este, fără îndoială, gemul de gutui iar reţeta de mai jos este, cu siguranţă, cea mai bună din câte ai gustat. Aşa că nu pierde timpul şi noteaz-o în caiet!
Dacă atunci când primul fruct care îţi trece prin minte când spui “toamnă” este gutuia, e clar! Ia caietul cu reţete şi notează cea mai bună variantă a gemului de gutui din câte există. Este aromat, dulce şi natural. Va fi un adevărat deliciu în sezonul rece şi de mare ajutor în prepararea anumitor prăjituri.
Ingrediente necesare:
Mod de preparare:
Gutuile se spală bine de puf, sr taie în două, se curăţă de cotor, apoi se dau prin razătoare. Într-o cratiţă mare, zaharul şi apă se pun la fiert. După aproximativ 15 minute, se va lega un sirop. În acest timp, gutuile se stropesc cu zeama de lămâie, apoi se pun la fiert în siropul de zahăr. Tot acum, dacă doriți, puteți adăuga pudră de scorțișoară, semințe de anason sau cardamom.
Se îndepărtează spuma formată datorită fierberii zahărului și se amestecă din când în când gemul ca să nu se lipească de fundul vasului, scriu cei de la bucate-aromate.ro. Se lasă la fiert cam 30 de minute, în funcţie de cât de dens îl doriţi. Gemul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate la cuptor. Acestea se întorc cu capacul în jos, apoi se acoperă cu o pătură groasă.
Deşi nu sunt la fel de celebre ca merele sau citricele, gutuile fac parte dintre cele mai sănătoase fructe. Puţini sunt cei care ştiu câte beneficii pot aduce acestea organismului. Fie că alegi să le consumi ca atare sau în siropuri, gemuri sau dulceţuri, gutuile sunt o minune!
Nutriţioniştii spun că acest fruct tomnatic întăreşte sistemul imunitar şi poate trata anemia rapid datorită complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor. Dacă nu ai poftă de mâncare, consumă o jumătate de gutuie pe zi şi vei scăpa de această problemă. De asemenea, combate afecţiunile hepato-biliare şi îmbunătăţeşte starea de spirit.
Mai mult, gutuile menţin tensiunea arterială în limită normală, în timp ce ceaiul din coaja acestui fruct este extraordinar în ameliorarea stării de greaţă.