Plăcinta cu mere este bună cu orice ocazie, dar mai ales când merele abundă pe tarabele precupeților. Este clar! Suntem în sezonul lor și ce poate fi mai bun într-o duminică decât o plăcintă caldă cu mere, servită alături de o cupă de înghețată sau un sos de vanilie?
Plăcinta cu mere este un simbol neoficial al Statelor Unite și unul dintre alimentele de semnătură, tradiționale. Pentru preparat pot fi folosite mai multe tipuri de mere. Fructele pentru plăcintă pot fi proaspete, conservate sau reconstituite din mere uscate. Merele uscate sau conservate au fost inițial substituite numai în momentele în care fructele proaspete nu erau disponibile. În general, umplutura include zahăr, unt și scorțișoară, uneori și suc de lămâie sau nucșoară. Multe rețete mai vechi aveau miere în loc de zahăr, pe timpuri acest ingredient fiind scump.
-pentru foi
– pentru umplutură
Dă merele prin răzătoarea cu găuri mari și continuă până ce le vei răzui pe toate. Pune merele într-o cratiță adâncă pentru a le căli puțin și adaugă zahărul. Călește merele pentru aproximativ 10 minute, până când lichidul va dispărea. Când vor fi gata, oprește focul și adaugă scorțișoara.
Cât timp se răcește umplutura, pregătește aluatul pentru foi. Pune untul lăsat la temperatura camerei în bolul unui mixer sau într-un lighean încăpător. Adaugă peste el zahărul pudră și amestecă la viteză mică. După ce cele două ingrediente s-au îmbinat perfect, adaugă ouăle pe rând și pune și smântâna.
În final, rămâne doar să adaugă treptat făina, praful de copt și sarea. După ce este gata, împarte aluatul în două și pune deoparte o jumătate. Presară cu făină jumătatea rămasă pe blatul de lucru și întinde-o uniform, în forma tăvii pe care o vei folosi. Practică la fel și cu aluatul rămas, apoi montează plăcinta astfel încât să ai o parte de aluat, una de umplutură și una de aluat.