Sistemul românesc de sănătate, mai ales acum, suferă din multe puncte de vedere. Cel mai important factor de disfuncționalitate este lipsa de personal calificat, dar și infrastructura generală din spitalele românești. Recent Secretarul de Stat Raed Arafat anunța implementarea unor reguli noi în ceea ce privește funcționarea spitalelor.
Sistemul medical românesc este supraaglomerat în această perioadă, iar infrastructura și lipsa de perosnal face viața mult mai grea în spitalele din România. Secretarul de stat Raed Arafat este de părere că lucrurile trebuie schimbate și nu oricum.
Totul ar trebui făcut prin implementarea reguli clare pentru toți cei implicați în actul medical. În opinia oficialului spitalele din România ar trebui tratate, într-o anume proporție, la fel ca alte sistem catalogate ca critice pentru statul român.
Asta, spune domnia sa, nu se poate face decât prin aplicarea unor reguli stricte de funcționare. Experiența din acest an de Pandemie a ascos la iveală multe carențe în sistem, mai spune medicul, carențe care nu pot fi rezolvate de azi pe mâine. Regula propusă de oficial ar însemna pregătirea unui personal medical la aceleași standarde ca în Europa. În acelașți timp alocarea de resurse și echipamente ca spitalele să funcționeze în ritmul impus de situațiile de urgență.
”Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa.
(…) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire. Încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii. Nu bolnavii aşteaptă paturile, a afirmat Raed Arafat, miercuri seară, la Prima TV.
Discuțiile din ultima vreme despre sistemul medical privat din România a generat reacții pozitive și negative de-o potrivă. Unii acuză actuala conducere a Ministerului Sănătății de agende ascunse și de dorința de a privatiza tot sistemul medical.
De cealaltă parte, Raed Arafat declară că sectorul privat un rol important în sistemul medical românesc. În opinia sa, înainte de a dezvolta un sistem medical privat, ar trebui reformat din temelii cel de stat și adus la standardele europene, comparative chiar cu cele private.
”Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două, a mai afirmat Raed Arafat.