Animalele tale de companie visează? Deși nu putem ști cu certitudine ce visează, câinii și pisicile par să facă mișcări în timpul somnului, cum ar fi mișcarea lăbuțelor, mișcarea mustăților și chiar scâncetele sau șuieratul. Noi speculăm că animalele noastre de companie retrăiesc în timpul viselor experiențe care au avut un impact asupra lor în timp ce erau treze. Dar, până la urmă, rămâne întrebarea „Ce visează pisicile și câinii, de fapt?”, iar asta încercăm să aflăm în cele ce urmează.
Dacă până de curând ne întrebam ce se întâmplă cu animalele noastre pe timpul somnului, oamenii de știință au reușit, în cele din urmă, să descopere ce se întâmplă.
Conform acestor descoperiri, oamenii de știință spun că majoritatea mamiferelor au același tip de activitate a undelor cerebrale în timpul somnului ca și oamenii. Aceste cicluri de somn includ o perioadă de „somn profund”, urmată de o perioadă REM, adică mișcări oculare rapide.
Vezi și: Greșelile care-ți afectează câinele tău. Ce să nu îi mai spui vreodată să facă
Oamenii visează în timpul ciclurilor de somn REM și non-REM, dar ne amintim mai ales perioadele REM ale viselor. Deoarece câinii și pisicile, și chiar gorilele, elefanții și șobolanii, împărtășesc aceste cicluri de somn, oamenii de știință cred că o stare de vis este experimentată de animalele de companie. Ce visează acestea, însă, este deschis la speculații.
Matthew Wilson și Kenway Louie de la MIT au înregistrat activitatea cerebrală a șobolanilor în timp ce erau treji și parcurgeau un labirint. Creierele lor mici au prezentat o activitate similară în timpul somnului REM, sugerând că aceste creaturi au reluat, într-adevăr, comportamentele din timpul stării de veghe în timpul viselor.
De fapt, știm mai multe despre pisici și visare decât despre câini. Descoperirea din 1958 a lui William Dement a somnului REM la pisici, împreună cu studii similare ale fiziologului francez Michael Jouvet, a dus la creșterea interesului pentru cercetarea somnului.
Vezi și: Pisica ta te trezește devreme în fiecare dimineață? Mesajul pe care îl transmite, de fapt
Jouvet a descoperit o zonă a creierului din apropierea unei structuri numite locus coeruleus, necesară pentru relaxarea musculară în timpul somnului REM, și a emis teoria că această structură a împiedicat pisicile să „interpreteze” ceea ce au trăit în timpul viselor. Când Jouvet a distrus această zonă minusculă, s-a întâmplat ceva uimitor.
Pisicile au rămas liniștite și nemișcate în timpul somnului profund, dar atunci când a început REM, ele au sărit în picioare, au pândit, au șuierat și au trecut prin toate mișcările de vânătoare de șoareci, toate acestea în timp ce încă dormeau.
Un studiu ulterior, similar, a constatat că același lucru s-a întâmplat și la câini atunci când această structură inhibitoare din creier a fost îndepărtată sau inactivată. Chiar dacă înregistrările undelor cerebrale arătau că încă dormeau, odată ce au ajuns în ciclul REM al somnului, câinii s-au ridicat și au început să se miște.
Vezi și: De ce nu este bine să dormi cu câinele în pat iarna. Avertismentul specialiştilor
Cercetătorii au descoperit că un pointer visător ar putea căuta păsări sau chiar să meargă la punct, un Beagle ar putea să latre și să alerge după iepurașii din vis, iar un ciobănesc german visător ar putea mârâi la intrușii din vis.
Atât câinii, cât și pisicile dorm mai mult decât oamenii. Câinii dorm aproximativ 12-14 ore din fiecare perioadă de 24 de ore. Asta înseamnă că aproximativ 50% din zi dorm, 30% se odihnesc, dar sunt treji, iar 20% sunt activi.
Pisicile dorm și mai mult, dar nu petrec ore întregi dormind, așa cum fac oamenii, ci se complac în perioade scurte de somn alternate cu activitate. Creierul pisicilor rămâne conectat la mirosuri și sunete în timpul a 70% din somn.
Pisicuțele nou-născute petrec aproape douăzeci de ore pe zi dormind, dar chiar și pisicile adulte vor dormi până la 16 ore în fiecare zi. Pisicile dorm atât de mult încât își petrec două treimi din viață dormind.
Vezi și: Pisica ta doarme la picioarele tale? Mesajul e mai profund decât te așteptai
Asta înseamnă că o pisică de șase ani va fi petrecut doar aproximativ doi ani din viață trează. Pisicile bătrâne dorm mai mult decât adulții robusti și toate pisicile tind să doarmă mai mult pe vreme rece sau ploioasă.
Poate că o întrebare mai bună nu este dacă animalele de companie visează, ci de ce visează câinii și pisicile (și oamenii). Cercetătorii speculează că visele au un rol pozitiv în învățare și memorie.
Somnul stimulează formarea memoriei și poate ajuta creierul să clasifice activitățile zilei. Un somn perturbat poate interfera cu memoria.
Vezi și: Ce văd pisicile când se uită la TV, de fapt. Sigur nu știai asta
Somnul REM și visele, pe de altă parte, pot fi o modalitate prin care creierul animalelor de companie poate avea aventuri fără consecințe, permițând unui câine să urmărească și să prindă mașina, sau unei pisici să înfrunte Dobermanul, toate acestea fără pericolul de rănire.