Laura Codruța Kovesi este unul dintre cele mai rostite nume în România din ultima vreme, dar toate pentru un motiv. Lupta sa pentru funcția de procuror general european este fantastică și uimește românii. Așadar, planurile sale le știm, dar ce va face exact Kovesi după ce-și va atinge scopul?
Alegerea fostei șefe a DNA, Kovesi, pe lista scurtă cu candidații la șefia Parchetului European(EPPO) de juriul care selectează și ia decizii aduce în lumină atribuțiile, puterile acestei instituții și competențele sale. Pe scurt, unitatea la care s-ar putea aciua și Codruța Kovesi deține forțe incredibile. Spre exemplu, Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene ori cu caracter transfrontalier.
„S-ar putea considera că un anumit caz are repercusiuni la nivelul Uniunii, printre altele, atunci când o infracțiune are un caracter și o amploare transnaționale, atunci când o infracțiune implică o organizație criminală sau atunci când tipul specific al infracțiunii ar putea reprezenta o amenințare gravă la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputației instituțiilor Uniunii și a încrederii cetățenilor Uniunii”, se arată în regulamentul (UE) 2017/1993 al Consiliuluidin 12octombrie privind instituirea Parchetului European.
Mai clar, conform actului de constituire al EPPO, în cazul în care Parchetul European preia un caz, autoritățile, cum ar fi DNA, trebuie să își ia mâna de pe acesta. Mai mult, autoritățile națonale trebuie să și informeze EPPO despre cazurile care ar fi de competența sa. Pentru a înțelege clar despre ce este vorba, surse judiciare au explicat pentru g4media.ro că EPPO s-ar putea ocupa, de pildă, de cazuri precum Tel Drum în care Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro.