Începând cu 15 august, și până în ultima zi a acestei luni, cei aproximativ 5 milioane de pensionari vor primii înștiințările de recalculare a pensiilor. Cu toate astea, deși ar fi trebuit trimise încă din luna mai, șeful CNPP atrage atenția asupra a ceea ce va apărea pe toate deciziile de recalculare. Oficialul a adus în discuție și detaliile foarte importante pe care trebuie să le verifice pensionarii.
Din decembrie 2023, cu o lună înainte de intrarea în vigoare a noii legi, CNPP anunța începerea procesului de recalculare a celor 4.750.000 de pensii. Ulterior, se publica și noua formulă de calcul a pensiilor aflate în plată, precum și pentru cei care vor ieși de acum în colo la pensie.
Inițial, după predicțiile făcute de Ministerul Muncii și reprezentanții CNPP, deciziile de recalculare trebuiau să ajungă la pensionari în luna mai a acestui an, numai că lucrurile s-au lungit mai mult decât era stabilit.
În tot acest timp, ministrul Muncii, precum și Daniel Baciu, șeful CNPP, prezentau și promovau noua lege și noua formă de recalculare și calculare a pensiilor.
După ce s-a știut clar că au fost rezolvate toate dosarele de pensii, a fost anunțată luna august, ca luna în care se trimit deciziile, iar startul va fi pe 15 ale lunii, iar ultima decizie ar trebui să ajungă prin Poșta Română pe 31 august.
La începutul acestei luni, Daniel Baciu anunța că au fost încheiate toate cele peste 4 milioane de dosare de pensii, și că se pregătesc deciziile pentru pensionari.
Conform protocolului semnat cu Poșta Română, toate deciziile vor fi trimise către beneficiari recomandate și cu confirmare de primire pentru fiecare.
„Va exista o întârziere între momentul trimiterii către poștă și cel în care ajuns la destinatari, pentru că vor fi trimis obligatoriu cu confirmare de primire si vor fi înmânate personal destinatarului”, a declarat Daniel Baciu.
În acest context, Daniel Baciu explică ce va apărea pe toate deciziile de recalculare, și anume numele, prenumele, adresa, perioadele de muncă, contribuțiile, precum și suma recalculată de pensie.
Toate informațiile enumerate anterior sunt, de fapt, detaliile foarte importante pe care trebuie să le verifice pensionarii. În aceeași ordine de idei, șeful CNPP avertizează și asupra eventualelor erori care vor apărea pe aceste documente.
În cazul în care ele există, precizează Daniel Baciu, pensionarii vor fi obligați ca în termen de 45 de zile de la primirea deciziilor, să depună contestația la CNPP, și dacă sumele recalculate nu sunt cele corecte, să ceară recalcularea lor.
Această recalculare se va face în baza unei cereri de revizuire a dosarului și la care se adaugă contestația oficială. În concluzie, toți pensionarii vor trebui să verifice cu atenție toate informațiile ce apar în document, și ulterior, dacă există nereguli, să depună contestația și cererea de revizuire.