De luni bune, cu mult înainte de a fi votată noua lege a pensiilor, guvernanții se lăudau cu eliminarea discrepanțelor și cu majorări consistente ale pensiilor celor peste 5 milioane de români. Din păcate, după recalculare, puțin spre 3 milioane vor beneficia de majorări, dar nu așa cum se promitea. În același, timp, spun analiștii, există o nouă situație de criză privind categoria de români care va avea pensii mai mici de la 1 septembrie 2024, fiind și cei mai loviți de recalculare.
Așa cum spuneam la început, în baza noii legi a pensiilor, votată, promulgată și întrată în vigoare de la 1 ianuarie 2024, ar fi trebuit să aducă procente importante la sumele deja existente, pe baza noii formule de calculare a pensiilor existente în plată, și a celor viitoare.
Deși formula de calcul se bazează pe acele puncte de stabilitate, cum au fost denumite, în realitate lucrurile nu vor sta chiar așa cum s-a promis.
Și aici ne referim la pensiile recalculate până la această oră, dar și la cele viitoare, ținând cont chiar de declarațiile CNPP:
„Există riscul foarte mic ca, dacă adeverințele sunt eliberate corect și includ perioade în care salariul brut era mai mic, pensia recalculată să fie mai mică”, a explicat un reprezentant al Casei de Pensii.
Dacă e să traducem această declarație, în mod concret dacă Ion pe perioada anterioară ieșirii la pensie, se subînțelege că este deja pensionar și i s-a recalculat pensia, a avut un salariu brut mai mic, în raport cu salariul tarifar, atunci calculul se va face pe baza acestui salariu, iar punctele de stabilitate vor fi calculate în consecință.
Rezultatul acestei recalculări înseamnă ca Ion va face parte din categoria de români care va avea pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Cu toate astea, autoritățile spun că recalcularea va continua și după 1 septembrie a.c., și va dura cel puțin doi ani, până în 2025.
Culmea este că analiștii deja anticipau această situație, având în vedere numărul mare de dosare intrate la recalculare.
Cei care au avut un salariu brut sub cel tarifar nu vor beneficia de majorări, sau dacă se va întâmpla așa, în niciun caz nu va fi procentul de „până la 90%”, așa cum declara ministrul Muncii și șeful CNPP.
În aceeași categorie a celor care nu vor beneficia, sau chiar vor pierde, sunt și acei români care pierd 1700 de lei la pensie, și anume angajați care au beneficiat de grupe de muncă, și la care recalcularea ar putea diminua sumele primite în quantumul pensiilor, după cum anunța USR recent.
Dacă ar fi să privim cu o anume distanță întreg procesul de recalculare, precum și instrumentele noi legi a pensiilor, vom constata că, de fapt, majorarea nu se va produce uniform la toți cei 5 milioane de pensionari. Ba mai mult, există riscul ca anumite categorii să nu beneficieze nici măcar de procentul minim regăsit în lege.