Ce va apărea în Tulcea în memoria marelui Ivan Patzaichin. Teodor Frolu a făcut anunțul azi

Ce va apărea în Tulcea în memoria marelui Ivan Patzaichin. Teodor Frolu a făcut anunțul azi
Ce va apărea în Tulcea în memoria marelui Ivan Patzaichin. Teodor Frolu a făcut anunțul azi

Ce va apărea în Tulcea în memoria marelui Ivan Patzaichin. Cel mai mare campion la caiac-canoe din istoria acestui sport a decedat luna trecută, pe 5 septembrie, la vârsta de 71 de ani. Moștenirea lui este dusă mai departe de Asociația ce-o poartă numele, condusă de arhitectul Teofor Frolu. Acesta a anunțat, astăzi, că a fost lansat Grupul de inițiativă pentru lacul Zeghen. În zona respectivă va fi amenajat un canal olimpic pentru sportul pe care Ivan Patzaichin l-ai iubit atât de mult.

Ce va apărea în Tulcea în memoria marelui Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin s-a stins, dar memoria și moștenirea lui vor rămâne vii câtă vreme vor mai fi oameni cărora să le pese de ele. Marele campion, de 5 ori campion olimpic la 7 Olimpiade, a fost și antrenorul multor generații de canotori. Născut în satul tulcean Mila 23 din Delta Dunării, Patzaichin s-a luptat mult pentru a dezvolta acest sport în România, dar și pentru promovarea Deltei ca atracție turistică, dar și sportivă.

În 2010, el a înființat Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 prin care a inițiat și mișcarea Rowmania. A dorit mult ca România să beneficieze de condiții de pregătire la nivel olimpic pentru sportivi. De aceea, a militat de mulți ani încoce pentru o pistă de concurs, amenajată în zona Deltei sale dragi, unde să se poată desfășura concursuri mari. Astăzi, în acest sens, a fost lansat Grupul de Iniţiativă pentru Lacul Zaghen pentru valorificarea potenţialului ecologic, turistic, economic şi sportiv al zonei respective, scrie adevarul.ro.

Teodor Frolu a făcut anunțul azi

Autorităţile tulcene au anunţat că aria naturală va fi cuprinsă într-un mare proiect.

Ideea realizării canalului olimpic la Zaghen s-a născut din frustrarea lui Ivan Patzaichin de a nu fi avut, nicăieri în România, o pistă de concurs care să fie compatibilă cu cele pe care se desfăşurau competiţiile mari. Nici ca sportiv şi nici ca antrenor nu a putut să beneficieze de un spaţiu în care condiţiile de antrenament să fie echivalente celor de la Olimpiade sau Mondiale. De aceea, a fost încântat când am identificat această zonă, în arealul Zaghenului, cu un potenţial excelent, care ar putea să îmbogăţească zestrea Municipiului Tulcea”, a spus Teodor Frolu, reprezentantul Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, conform sursei citate.

Evenimentul de lansare ar fi trebuit să aibă loc în cadrul festivalului Rowmania FEST 2021, fiind anulat în urma dispariţiei marelui campion Ivan Patzaichin, în 5 septembrie, din cauza unei boli incurabile. De asemenea, în București,  conform g4media.ro, un desen mural care îl înfăţişează pe Ivan Patzaichin, a fost realizat în stația de metrou Ștefan cel Mare, lângă Stadionul Dinamo. Autorul lucrării murale este Obie Platon, care a muncit la realizarea acestei lucrări timp de două săptămâni. În fața intrării principale a stadionului se află și statuia dedicată marelui sportiv român, inaugurată încă din 2002.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI