Ivan Patzaichin s-a stins din viață pe 5 septembrie, la vârsta de 71 de ani, în timp ce se afla la Spitalul Elias din București. Memoria fostului mare sportiv o să fie păstrată prin muzeul de la Mila 23, Tulcea, așa că s-a aflat când o să fie deschis locul pentru vizitatori.
Satul de baștină al cvadruplului campion olimpic o să aducă în fața admiratorilor legenda lui Ivan Patzaichin, ce o să dăinuiască într-o localitate mică ce se află în Delta Dunării. Cei ce l-au apreciat o să se poată bucura de o vizită la casa părintească.
Totuși, chiar dacă acolo o să fie pus în picioare un adevărat muzeu, arhitectul Doru Frolu, ce a fost apropiat de Ivan Patzaichin, a dezvăluit că oamenii o să se trezească față în față cu un mediu nou, dinamic, plin de activități, spre bucuria tinerilor ce își doresc să experimenteze diferite lucruri.
Casa o să fie renovată, iar copiii pot să pună la punct o canotcă, ambarcațiune inventată chiar de cvadruplul campion olimpic ce îmbină elementele unei canoe cu unele ce aparțin de bărcile clasice, activitate ce o să fie foarte apreciată de toți.
„Ivan nu și-a dorit ceva despre trecut, a vrut ceva viu, cu activități și dinamică. Așadar, pe lângă casa părintească vor fi mereu activități.
Copiii fac, alături de marangozul nostru, o canotcă în 3 săptămâni. E un pretext prin care tinerii îmbină elemente de matematică, geometrie, fizică.”, a explicat Doru Frolu pentru Libertatea.
Localitatea Mila 23 a adus multe staruri în lumea sportului, anume Ivan Patzaichin, Agafia Constantin-Buhaev, Lavrente Calinov, Serghei Covaliov și Maria-Popescu Nichiforov. Tinerii ce își doresc să viziteze acest loc o să poată să facă parte dintr-un club al călăuzelor apelor.
Mai exact, sunt 3 localități legate de acest proiect spectaculos, anume Sulina, Chilia Veche și Sfântu Gheorghe, așa că tinerii nu doar că vor putea să facă anumite activități inedite și să intre în lumea campionilor, ci vor putea să cunoască mulți oameni și să lege anumite prietenii.
Totuși, lucrările continuă de zor la muzeul lui Ivan Patzaichin. Cei ce vor să meargă în acest loc trebuie să afle că totul o să fie pus la punct până în, cel puțin, martie 2022, iar locul o să fie inaugurat la Caravana Apelor, în 7-8 luni.