29 nov. 2021 | 17:43

Ce trebuie să faci timp de 14 zile după ce ai pus varza la murat. Secretul pe care trebuie să îl ştie toate gospodinele

Utile
Ce trebuie să faci timp de 14 zile după ce ai pus varza la murat. Secretul pe care trebuie să îl ştie toate gospodinele
Varza rezistă la primul îngheț fără a fi deteriorată

Varza este o legumă bine cunoscută, apreciată pentru gustul său și pentru proprietățile sale medicinale. Dar știați că există o perioadă specifică pentru recoltarea și punerea ei la murat, toamna, pentru a face varză murată? În România, se pune la fermentat cu două luni înainte de a o folosi ca murată. Când ne gândim la ea, ne gândim la delicioasele sarmale, mâncarea noastră tradițională de Crăciun. Nu există masă de Crăciun fără ea! Dar există câteva secrete, cu ajutorul cărora gospodinele o pot face să se mențină mai mult timp.

Este timpul să facem varză murată

Dacă vă decideți să faceți varză murată mărunțită, durează doar o săptămână să fermenteze, mai ales într-un borcan mic. Cu cât borcanul este mai mare, cu atât perioada de fermentare este mai lungă. Se poate face și rasă în borcane mari de 20 de kilograme, pentru a o folosi la salată.

La fel ca în majoritatea zonelor din România, varza murată se pune cu căpățânile pline,  într-un butoi de 40 de litri. Apoi se acoperă cu saramură și se lasă la fermentat timp de două luni. Numărul de mărunțire a unei jumătăți de căpățâni este aproape întotdeauna același, aproximativ 35 de căpățâni de varză.

Data specifică pentru a începe să punem varza la murat este 26 octombrie, ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru. Strămoșii noștri foloseau datele sfinților pentru a marca în calendar anumite lucrări agricole. Ei își dădeau seama că pământul începea să se răcească de la acea dată, ceea ce înseamnă că vine vremea rece, astfel încât trebuia culeasă din grădină.

Leguma rezistă la primul îngheț fără a fi deteriorată

Varza rezistă la primul îngheț fără a fi deteriorată, datorită frunzelor sale numeroase. Se spune că este chiar mai bine să o recoltăm după primul îngheț, pentru că gerul înmoaie căpățânile de varză. În acest fel, în butoi se pot înghesui mai multe căpățâni.

Odată așezate în butoi la această dată, căpățânile încep să fermenteze datorită temperaturilor perfecte, care nu coboară până la îngheț până la sfârșitul lunii noiembrie. Exact la timp pentru a o conserva, astfel obținută. Această dată se referă numai la cea obținută din căpățânile întregi, nu și la varza tocată, care se acrește mai repede.

Secretul pentru un produs de sezon delicios

După ce este lăsată la fermentat, timp de 10-14 zile trebuie suflat aer în zeama măcar 5 minute în fiecare zi prin furtun. În acest mod se amestecă bine apa cu sarea și pătrunde uniform foile acesteia. După acest interval, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. În aproximativ o lună te poți bucura deja de prima „recoltă” de varză murată.

Un ingredient secret, care ajută la menținerea verzei murate tari este să adaugi la fiecare borcan câte o gutuie, sau chiar hrean. Gutuia, odată trecând prin procesul de fermentare, va da o culoare galbenă, aproape aurie verzei murate. De cealaltă parte, hreanul ajută la menținerea verzei tari, iar atunci când o scoatem din butoi pentru sarmale, sau salata de varză murată, foile de varză nu vor fi înmuiate.