Secretul pentru varza murată aromată. Ingredientul pe care îl folosesc maramureșenii de mulți ani

Secretul pentru varza murată aromată. Ingredientul pe care îl folosesc maramureșenii de mulți ani
Secretul gospodinelor din Maramures pentru cea mai buna varza murata

Luna noiembrie este cunoscută pentru modalitățile inedite prin care gospodinele își pregătesc toate cele necedvsare pentru a pune murături, carne în congelator și varză pentru sarmale. Iată care este secretul pe care femeile din Maramureș îl folosesc pentru a da savoare frunzelor de varză.

Cum obții cea mai aromată varză murată pentru sarmale

Pentru ca varza să fie gustoasă și perfectă pentru a prepara cele mai bune sarmale de Crăciun, gospodinele atrag atenția românilor asupra unor anumite detalii pe care nu vrei să le treci cu vederea, atunci când aranjezi varza și o pregătești în butoaie.

Pentru început este necesar să cauți verze mari, sănătoase, cu frunze lipsite de imperfecțiuni sau pete. Este indicat, de asemenea, ca frunzele de varză să fie mari mari decât palma și subțiri la atingere. Un truc genial constă în procesul de așezare al verzii.

Greșeala pe care cei mai mulți dintre români o fac este atunci când pun varza în butoaie de plastic. Gospodinele din Maramureș spun că secretul constă în a păstra varza în butoaie de lemn, pentru ca gustul lor să nu fie alterat. Pentru a puna verzele la murat este nevoie să urmezi anumiți pași importanți.

Cum se pune varza la murat

În primul rând verzele se spală și se curăță de imperfecțiuni. Nu uita să îndepărtezi frunzele care sunt rupte, pătate sau mușcate de insecte.  Apoi se va lua fiecare varză în parte și se va scobi în mijlocul legumei, pentru a scoate cotorul. Poți folosi un cuțit cu lamă ascuțită sau ușor rotunjită.

După ce ai făcut acest pas, gospodinele pun câte un pumn de sare în mijlocul fiecărei verze, în locul de unde ai scobit cotorul. Se pun verzele în interiorul butoiului din lemn, iar după fiecare strat de varză presară o lingură de sare grunjoasă.

În continuare, româncele pun hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafi, boabe de porumb și muștar pentru ca verzele să fie extrem de aromate, odată ce s-au murat. Ingredientul secret pe care gospodinele din Maramureș îl folosesc pentru a da un plus de savoare verzii murate este gutuia. Taie fructul felii și pune-le în butoi.

După ce ai adăugat toate elementele necesare, tot ce trebuie să faci este să torni apă până în buza butoiului sau până ce toate verzele au fost acoperite de lichid. Lasă-le la murat timp de 3 zile.

Apoi, o dată la câteva zile trebuie să vânturăm apa din butoi, cu ajutorul unui tub sau furtun. Varza va fi gata în aproximativ 30 de zile. Spor la treabă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI