Ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie. Aşa vei avea flori de invidiat la primăvară

de: Ștefan R. Apostol
27 09. 2023

Se apropie luna octombrie, lună în care, în mod normal, toți grădinarii se apucă de pregătirea de iarnă. Dar, dacă ești încă la stadiul de amator, experții îți explică ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie. Dacă ții cont de sfaturi, aşa vei avea flori de invidiat la primăvară.

Bifați aceste sarcini de grădină în luna octombrie

Primăvara este sezonul florilor, așa că va trebui să te asiguri că florile din grădină primesc cel mai bun tratament posibil, mai ales în următoarea perioadă și, în mod explicit, în luna octombrie.

Află despre: Cum să protejezi pomii iarna. Trucul grădinarilor profesioniști pentru a-i feri de îngheț

Este momentul din an în care toți experții în grădinărit se apucă de pregătirea florilor din grădină pentru următorul sezon. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie.

Experții explică ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie

În primul rând, pentru ca totul să meargă șnur și fără probleme, ar fi cazul să pui pe hârtie tot ceea ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie, iar o astfel de listă ar fi cam așa:

  • Plantarea de bulbi de primăvară pe gazon, inclusiv crocus, narcise și fritilarii.
  • Ridicarea plantelor  fragede pentru a evita deteriorarea prin îngheț,
  • Uscareai tuberculilor și depozitarea în locuri răcoroase și întunecoase până la primăvară,
  • Plantarea de ghivece cu culori de iarnă, cum ar fi  panseluțe de iarnă și skimmia,
  • Ridicarea în ghiveci a plantelor perene fragede,
  • Plantarea de arbuști veșnic verzi și garduri de conifere cât timp solul este încă cald,
  • Îndepărtarea farfuriilor din ghivece și ridicarea ghivecelor pe picioare pentru a preveni îmbibarea cu apă în timpul iernii,
  • Mutarea  arbuștilor de foioase care se află într-un loc nepotrivit sau care au depășit poziția lor actuală,
  • Înfășurarea în straturi de paie în jurul plantelor de bananier și al ferigilor arboricole pentru a le proteja de înghețurile iernii,
  • Colectarea de semințe de plante perene rezistente, cum ar fi astrantia, achillea și valeriana roșie, și semănarea lor imediat,
  • Plantarea de butași de lemn de esență tare de la arborii și arbuștii ornamentali,
  • Reducerea înălțimea arbuștilor de trandafiri pentru a evita deteriorarea în timpul iernii,
  • Golirea ghivecelor de vară și coșurile suspendate și compostarea conținutului acestora.

Ar fi cazul să pui pe hârtie tot ceea ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie

Cam așa ar arăta o listă a unui grădinar pentru ceea ce are de făcut în luna octombrie.

Dacă ții cont de sfaturi, aşa vei avea flori de invidiat la primăvară

În afară de lista de mai sus, asta în cazul în care ai în grădină toate acele elemente, experții mai au și alte recomandări pentru tine, apropos de ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie, după cum urmează:

Hrănește trandafirii și caută soiuri noi

Dacă ai în grădină aceste superbe flori, va trebui să ții cont de acest sfat. Ba mai mult, experții spun că va trebui să îndepărtezi florile care nu mai înfloresc pentru a încuraja creșterea numărului de flori la soiurile cu înflorire repetată.

Citește și: Secretul grădinarilor pentru trandafiri înfloriţi până toamna târziu. Durează doar 10 secunde, vei fi uimit

Dacă tai chiar deasupra unei frunze cu 5 frunzulițe, ar trebui să apară o nouă floare în câteva săptămâni.

Hrănește bulbii de primăvară

Vorbim aici de narcise, iar experții spun să nu le tai frunzele după ce florile se estompează, deoarece astfel se pregătesc pentru înflorirea de anul viitor.

Hrănirea plantelor de grădină și a gazonului este o idee bună la începutul primăverii, deoarece rezervele lor sunt scăzute și au nevoie de multă hrană pentru a avea o nouă creștere.

Țineți la îndemână pânzele de îngheț și cloștile în zonele predispuse la îngheț

Luna octombrie poate fi dificilă din punct de vedere meteorologic. Melcii sunt în număr mare în această perioadă a anului, așa că fii cu ochii în patru.

Luna octombrie poate fi dificilă din punct de vedere meteorologic

Drenează bine solul plantelor în grădină la început de octombrie

Dacă ai un loc însorit, cu un sol bine drenat și-ți plac florile colorate, irișii bărboși sunt pentru o alegere bună.

Aceștia pot fi plantați în majoritatea locurilor, la o distanță de aproximativ 30 cm între ei, cu vârfurile rizomilor chiar deasupra suprafeței solului. Odată stabilit, hrănește-i ușor cu un îngrășământ complet cu conținut scăzut de azot pentru a obține flori din belșug la sfârșitul primăverii sau la începutul verii.

Vezi și: Plantele care sunt înflorite tot anul, chiar și iarna. Sunt o bucurie pentru grădina ta

Adaugă compost în mod regulat în sol, dar evită gunoiul de grajd, deoarece acesta poate putrezi rizomii. Irisul va înflori cel mai bine dacă rizomii sunt dezgropate și divizate la fiecare 3 ani, la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. Aruncați secțiunile moarte și bolnave ale rizomilor.

Replantează orhideele în grădină la început de octombrie, după încheierea înfloririi

Poți face asta folosind un amestec de ghiveci special conceput pentru cele care cresc în mod natural în resturi de scoarță și frunze. Asigură-te că drenajul este bun, iar croșetele de la bază vor fi de ajutor. Orhideele Crucifix sunt cele mai ușor de cultivat și înfloresc luni de zile în climatele mai calde.

Ce este primăvara fără superbele flori de magnolie, cireșe înflorite, sau măr?

Dacă ești un fan al florilor de primăvară, nu este prea târziu să plantezi una dintre acestea. Există varietăți care se potrivesc grădinilor de orice dimensiune, iar unele cresc chiar și în ghiveci. Alege un loc ferit de vânt și menține pomii bine udați.

Cum să faci întreținerea grădinii eficient

Aici este un moment la fel de important ca și îngrijirea plantelor pentru iarnă. Așa că, va trebui să fii foarte atent la ceea ce ai de făcut.

Pentru început, strânge frunzele căzute de pe gazon, borduri, alei și poteci și depozitează-le într-un coș de gunoi pentru a se transforma în mucegai de frunze.

Află despre: Cum îngrijești corect plantele din ghivece iarna, de fapt. Greșelile pe care le fac mulți români

Poți construi o grămadă de bușteni în spatele unei borduri pentru ca animalele să se adăpostească în ea, și nu uita să verifici dacă șopronul este sigur și impermeabil, astfel încât să poți depozita în siguranță uneltele și mobilierul de terasă în el pe timpul iernii.

Mergi regulat la vânătoare de melci

Este momentul în care va trebui să aplici un nutreț de toamnă pentru gazon pentru a revigora iarba după rigorile verii, recomandarea fiind să întreții iazul toamna, inclusiv să îndepărtezi paiele de orz, puse în iaz primăvara pentru a descuraja algele, după ce acestea au devenit negre.

Vezi și: Ce trebuie să pui în pâmântul florilor ca să fie mai bun. Ingredientul banal care face minuni, e aur pentru plante

Poți să golești ghivecele de ceramică și de sticlă care nu sunt rezistente la îngheț și depozitează-le într-un șopron peste iarnă și poți strânge gazonul compactat și pune pietriș în găuri pentru a îmbunătăți drenajul.

Ca final, și de ce nu, ca o distracție în familie, mergi regulat la vânătoare de melci, în special în serile umede, pentru a reduce populațiile care iernează în sezonul rece.