Îngrijirea plantelor de apartament și a florilor din ghivece este o activitate care necesită multă grijă și muncă, dar beneficiile sunt nenumărate. Cui nu-i place să vadă florile cum cresc și se dezvoltă frumos? Pentru acest lucru, este important să avem grijă și de pământul lor. Ca să știi ce trebuie să pui în pâmântul florilor ca să fie mai bun, află în rândurile de mai jos!
Florile sunt întotdeauna o idee bună pentru a înfrumuseța o locuință, mai ales că îmbunătățesc și calitatea aerului din casă, dar acestea necesită un mic ajutor pentru a se dezvolta armonios.
Dezvoltarea și supraviețuirea florilor ține de modul în care le uzi și cum le tratezi de dăunători, dar cel mai important lucru are legătură cu pământul în care le plantați. Drept urmare, florile în ghiveci au nevoie de un sol fertil!
Experții recomandă să schimbați pământul din ghiveci anual, pentru ca florile să înflorească și să beneficieze de substanțe nutritive. Pentru ca florile să se dezvolte cum trebuie, iată ce trebuie să pui în pâmântul acestora ca să fie mai bun.
Solul florilor necesită o îngrijire adecvată, pentru a fi mai aerat și mai poros. Există modalități simple și bio pe care le puteți folosi pentru a crește calitățile lui. Iată de ce aveți nevoie pentru aceste operațiuni benefice!
Citește și: Ce să pui în ghiveci dacă s-au ofilit florile. Nu le mai arunca, trebuie să afli acest truc
Perlitul nu are proprietăți nutritive asupra pământului, dar asigură o absorbție mai bună a apei și aerează solul, datorită structurii granulare si poroase.
Pentru cei care sunt curioși să știe, acesta este un material provenit din roca încălzită la aproximativ 1.000 de grade Celsius în cuptoare speciale. Atunci când temperatura este mare, volumul se mărește, iar roca se va comporta exact ca popcorn-ul.
Așadar, înainte de a vă apuca de treabă, în ghiveci trebuie să puneți un strat de coji pisate de fistic.
În acest mod, nu se vor obtura găurile de scurgere ale ghiveciului. Abia mai apoi se încorporează perlitul cu amestecul de sol, în proporție de 30% perlit, restul pământ de flori. Perlitul este un material foarte ușor, de origine vulcanică, și se poate utiliza rapid și simplu, de către oricine acasă.
Citește și: Amestecul pe care să-l pui în pământul florilor pentru a rezista la iarnă. Trebuie să-l încerci
Pentru plantarea trandafirilor, arbuștilor sau a pomilor fructiferi, este indicat să amestecați 50% perlit cu 50% din pământ.
Perlitul se mai folosește și la răsaduri, însă este recomandat să fie amestecat cu coji de nucă de cocos. Materialul obținut va ajuta la încolțirea pământului și va reduce semnificativ apariția mucegaiului cauzat de umezeala din sol.
Pe lângă perlit, puteți folosi și coji de fistic sau de alune la pământul florilor atunci când le puneți în ghiveci.
Totodată, mai puteți adăuga și 1-2 linguri de sare epsom sau sare amară. Acest ingrediente va ajuta rădăcinei plantei să absoarbă mai bine nutrienții din pământ.
Un alt ajutor pentru pământul florilor este și bicarbonatul de sodiu. Acest ingredient nu este folosit doar în bucătărie, ci are numeroase utilizări!
Înainte de a planta flori în ghivece, este bine să știți PH-ul solului. Acesta indică nivelul de alcalinitate sau aciditate al solului. De aceea, este musai să verificați nivelul pH-ului solului înainte de a planta ceva. Cea mai simplă modalitate de a-l verifica este cu bicarbonat de sodiu. Majoritatea florilor pot crește bine în soluri cu un PH cuprins între 6,0 și 7,5.
Pentru ca bicarbonatul de sodiu să ofere rezultate rapide, acesta trebuie să fie aplicat corect.
O linguriță de bicarbonat de sodiu este de ajuns la un ghiveci de flori. Un truc eficient presupune presărarea prafului pe fundul ghiveciului, înainte de a planta floarea. În acest mod, veți preveni apariția mucegaiului alb!