Căpșunile sunt un adevărat simbol al verii, consumate de milioane de oameni. Pot fi combinate perfect cu puțină frișcă, pentru un gust și mai intens. Grădinarii pot profita de recolta de căpșuni mai devreme, dacă își pregătesc plantele din timp, asigurându-și o producție timpurie chiar din primăvară.
Spre deosebire de roșii, căpșunile nu trebuie replantate anual. Odată ce sunt bine stabilite, ele revin primăvara și vara, oferind fructe delicioase. Îngrijirea corectă a plantelor de căpșuni poate face diferența între o recoltă bogată și una modestă.
Unul dintre cei mai mari dușmani ai creșterii rapide a căpșunilor, pe lângă melci și limacși, sunt afidele și musculițele albe. Aceste insecte pot reduce semnificativ producția de fructe și pot afecta calitatea recoltei.
Afidele sunt un pericol major pentru căpșuni, deoarece se hrănesc cu seva plantelor, reducându-le astfel capacitatea de creștere și fructificare. Plantele afectate de afide pot avea frunze deformate, fructe mici și o înflorire întârziată. Mai grav, aceste insecte pot transmite diverse boli virale care pot distruge plantațiile de căpșuni.
Conform HortSense.edu, „Plantele infestate pot fi pitice, iar frunzele pot fi zbârcite și deformate. Afidele secretă cantități mari de miere, un lichid dulce și lipicios care poate atrage furnicile sau poate deveni suport pentru mucegaiul negru, afectând astfel calitatea fructelor.”
Specialiștii de la Koppert confirmă aceste efecte negative, explicând că „afidele sug seva din plantă, reducând producția și calitatea fructelor. Mierea secretată de aceste insecte duce la apariția mucegaiului negru, care poate afecta grav plantațiile de căpșuni.”
Pentru a evita infestarea, este important să monitorizezi plantele încă de la începutul primăverii. Iată câteva soluții eficiente:
Dacă îți îngrijești corespunzător plantele, căpșunii tăi vor produce fructe mari, dulci și sănătoase încă din primele luni de primăvară, oferindu-ți o recoltă delicioasă înaintea verii!