În sezonul estival, roșiile sunt unele dintre cele mai consumate legume. Foarte mulți români preferă să planteze roșiile în propria curte. Însă, tomatele sunt predispuse la dezvoltarea anumitor boli. Printre cele mai frecvente boli dezvoltate de roșii se numără și mana. Această boală este provocată de o ciupercă microscopică. Dacă aceasta nu este tratată la timp, mana poate distruge culturi întregi de roșii.
Foarte mulți fermieri se întreabă cum își pot da seama că mana a afectat cultura de roșii. De regulă, această boală apare în momentul în care frunzele tomatelor sunt umede pentru câteva zile la rând. Iar dacă temperaturile de afară sunt cuprinse între 15-18 grade, riscul este mult mai mare.
Ciuperca atacă mai întâi frunzele roșiilor, pe care apar pete galbene și brune. Boala se extinde și pe suprafața roșiilor. Când infecția afectează roșia, pe coaja acesteia apar mai multe pete brune-deschise. Ușor, ușor, petele se întind pe suprafața întregii legume. Ulterior, roșiile putrezesc.
Experții recomandă să îndepărtăm frunzele care sunt pătate. În așa fel, putem preveni apariția bolii. După ce frunzele sunt îndepărtate este indicat să le ardeți.
Mai mult, încă de la primele semne de apariție a bolii, este indicat să acționăm cu produse chimice. Sunt șanse mari ca roșiile să-și revină destul de rapid. În momentul în care începem să tratăm cultura este necesar să respectăm indicațiile de pe produs.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiilor s-au pătat. Aşa te bucuri de o recoltă bogată până toamna
Există și cazuri în care mana poate fi prevenită. Încă din timpul toamnei, este necesar să îndepărtăm ardeii și toate plantele care au fost bolnave. Este indicat să folosiți un răsad de calitate.
Un alt sfat constă și în evitarea irigării serelor prin aspersiune, mai ales după primele semne de apariție ale bolii. Forța de atac a manei poate fi diminuată dacă în jurul culturilor plantăm usturoi, ceapă și arbagic. Vei fi surprins de rezultatul obținut.
Un alt truc care s-a dovedit eficient constă și în plantarea tomatelor la distanțe mari, precum 70×100 cm. În acest fel, riscul de infectare a plantei se reduce destul de mult. Trebuie să acordați un strop de atenție și frunzelor.Este recomandată evitarea contactului frunzelor cu solul. Foarte mulți fermieri îndepărtează frunzele de la bază.
Te-ar putea interesa și: Ce să presari peste roșiile din grădină ca să fie mai dulci. Trucul genial pentru recolta de vară