11 iul. 2023 | 22:38

Ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiilor s-au pătat. Aşa te bucuri de o recoltă bogată până toamna

Sfaturi pentru grădinari
Ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiilor s-au pătat. Aşa te bucuri de o recoltă bogată până toamna
Roșiile. legumele emblematice pentru grădina ta

Frunzele roșiilor tale se îngălbenesc și nu știi exact de ce? De fapt, există mai multe motive diferite pentru care se poate întâmpla acest lucru. În acest articol, îți explicăm ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiilor s-au pătat. Dacă ții cont de sfaturi, aşa te bucuri de o recoltă bogată până toamna.

Roșiile, legumele emblematice pentru grădina ta

Sunt frumoase, delicioase și destul de ușor de cultivat. A vedea plantele noastre de roșii apreciate în suferință este întotdeauna supărător. Ori de câte ori planta de roșii, până atunci sănătoasă, pare să nu fie în regulă, curbura frunzelor, frunze galbene, pete, avem tendința de a reacționa exagerat, de a căuta soluții pe internet și de a lua măsuri imediate.

Vezi și: Unde trebuie să depozitezi roșiile, de fapt. Mulți oameni fac această greșeală

Totuși, înainte de a intra în panică, să știți că frunzele îngălbenite sunt incredibil de comune la plantele de tomate și reprezintă adesea o problemă ușor de rezolvat. Cu puțină tandrețe, în cele mai multe circumstanțe, plantele de roșii ar trebui să se refacă în timp, dacă aplicați remediile adecvate.

Vezi și: Ce să presari peste roșiile din grădină ca să fie mai dulci. Trucul genial pentru recolta de vară

Așadar, ce anume poate provoca de fapt îngălbenirea frunzelor de roșii? Există opt motive comune pentru îngălbenirea frunzelor de roșii, iar noi intenționăm să le abordăm pe fiecare în detaliu. Îți vom spune ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiile s-au pătat, să pui în aplicare soluția, astfel încât roșiile tale să redevină fericite în cel mai scurt timp.

Frunzele plantelor de roșii se îngălbenesc

Este posibil să vezi frunze îngălbenite pe planta de roșii. Vestea bună este că aceasta este o parte complet naturală a dezvoltării plantei, așa că nu este un motiv de îngrijorare. Frunzele de cotiledon sunt primele frunze pe care le dezvoltă un răsad după ce germinează.

Acestea sunt concepute pentru un singur lucru, să furnizeze răsadului nutriția de care are nevoie pentru a crește. Odată ce această sarcină este îndeplinită, aceste frunze nu mai sunt necesare plantei.

Vezi și:Ce să faci cu roşiile înainte de a le pune în salată pentru un gust special. Aşa te vei bucura şi de mai multă zeamă

În acel moment, ele vor începe să se îngălbenească și să cadă. În momentul în care se întâmplă acest lucru, răsadurile de roșii ar trebui să aibă o mulțime de frunze adevărate pentru a continua să furnizeze nutrienți plantei în creștere.

Așa cum spuneam, aceasta este o parte complet naturală a ciclului de viață al plantei de tomate. Pe măsură ce roșiile dumneavoastră cresc, frunzele vor cădea în mod natural și în locul lor vor crește frunze noi.

Ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiior s-au pătat

Septorioza poate fi prevenită, dar nu și vindecată odată ce este evidentă. Dacă septoria a fost o problemă la roșii în anii anteriori, poate deveni o problemă în anii următori, mai ales dacă roșiile sunt plantate mereu în același loc în grădină în fiecare an.

Agentul patogen supraviețuiește cel mai bine pe frunzele roșiilor, dar poate infecta și buruienile solanțioase înrudite cu roșiile, cum ar fi buruiana Jimson, urzica calului, cireșul de pământ și năutul.

Vezi și: Cu ce să stropeşti roşiile când încep să se coacă. Aşa vei avea o producţie bogată până toamna târziu

Atunci când condițiile sunt umede, sporii sunt exsudați din corpurile de fructificație Septoria prezente pe frunzele infectate ale tomatelor. Odată ce sporii aterizează pe o frunză sănătoasă, petele pot apărea în cinci zile, dacă condițiile meteorologice sunt ideale.

Există o serie de tehnici culturale care pot fi utilizate pentru a limita Septoria. Recoltarea frunzelor pătate poate încetini boala dacă infecția este destul de ușoară. Cultivarea plantelor de tomate în containere poate fi deosebit de utilă, cu condiția ca solul folosit în container să nu provină din grădină.

Vezi și: Ce îngrășământ să pui la roșiile din grădină. Este cel mai bun și costă doar câțiva lei, nu mai sta pe gânduri

Folosirea unui amestec de ghiveci în saci disponibil în comerț vă asigură că veți porni plantele într-un mediu proaspăt, fără Septoria reziduală. Nu uitați să înțepați și să spațiați plantele de roșii astfel încât aerul să poată circula liber în interiorul frunzelor, astfel încât timpul în care frunzele roșiilor sunt umede să fie minimizat.

Udați plantele prin irigare prin picurare, astfel încât să mențineți frunzele uscate. Dacă udați plantele pe deasupra capului, faceți-o la o oră din zi care să permită frunzelor să se usuce rapid. Evitați să udați plantele seara, deoarece acest lucru ar putea permite frunzelor să rămână umede pe timpul nopții, ceea ce va favoriza apariția bolilor.

Dacă grădina este suficient de mare, rotiți plantele de roșii, astfel încât acestea să nu fie cultivate în același loc în fiecare an. La sfârșitul sezonului, îndepărtați orice resturi de roșii infectate și aruncați-le, nu le compostați.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro