Ce poți face cu varza murată care s-a acrit prea mult de sărbători? Poți să oprești acest proces prin câteva trucuri utile și simple. Este la îndemână oricui să facă asta. Cum poți să eviți acest lucrui? Iată ce trebuie să faci!
Varza murată este consumată foarte mult în sezonul rece. Românii preferă să o mănânce alături de câteva preparate mai grase tradiționale care se află la felul al doilea, dar în special în produsele pentru sărbătorile de iarnă.
Varza murată merge perfect cu o tochitură de porc și desigur este nelipsită la sarmalele de Crăciun și Revelion. Există riscul să rămâi cu ea în repicientele în care ai pus-o, în cazul în care invitații tăi au mâncat mai puțin.
Odată cu trecerea timpului, ea se acrește foarte tare. Gospodarii care pun an de an la murat știu că există câteva trucuri pentru a împiedica procesul. În primul rând, varza trebuie să fie coaptă, albă și cu foi subțiri încă de când te gândești să o pui în butoi. Leguma trebuie să aibă cotorul tăiat și sare mare înauntru.
„La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne. Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maxim 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece centimetri.
Apoi, e bine să ştii că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte. utoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kilogram de var nestins în el, pentru a se curăţa de impurităţi.
Se spală apoi iar, în câteva ape clocotite. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui”, a dezvăluit Loredana Tănase, gospodină din Berca”, pentru adevărul.ro.
După ce te-ai asigurat că este varza potrivită, treci la acțiune. Saramura trebuie să fie făcută astfel: la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 grame de sare grunjoasă.
Pentru a evita acrirea ei, mai ales după sărbătorile de iarnă, trebuie ca în butoi să ai așezate frumos câteva crenguțe de viță de vie sau butuci de lemn pe fundul recipientului. De asemenea, o bucată de lemn de mesteacăn te ajută în acest sens. Adaugă crenguțe noi de cimbru deasupra, ulterior morcovi și rădăcină de țelină tăiată pe lungime.
„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, recomandă bucătarul buzoian Cristi Dobre.