21 dec. 2022 | 16:09

Ce trebuie să faci dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers. Primul lucru de care să ţii cont

Utile
Ce trebuie să faci dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers. Primul lucru de care să ţii cont

Majoritatea șoferilor au învățat ce anume trebuie să facă dacă au probleme cu mașina. Fie din teorie, dar de cele mai multe ori prin practica de zi cu zi. Dacă ești șofer experimentat, deja știi cei ai de făcut. Știi ce trebuie să faci dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers și care este primul lucru de care să ţii cont. Dacă te afli la începutul carierei de șofer profesionist, poate este bine să-ți insusești aceste sfaturi. Vin de la experții în domeniu.

Mașina din dotare și diferitele defecțiuni tehnice

Nu de puține ori, șoferii s-au confruntat cu probleme tehnice la mașina personală. Fie că vorbim de defecțiuni la partea electrică, sau mecanică, acestea pot apăra din diferite motive. Unele dintre ele pot fi din fabricație, și de cele mai multe ori acestea sunt remediate de constructor.

Cel puțin odată pe ană auzim de rechemări în fabrică a diferitelor modele de mașini, datorită apariției unor defecțiuni. Dar, și așa, până la o potențială rechemare, șoferii trebuie să știe cum să rezolve aceste defecțiuni care apar.

Problemele pot fi electrice, probleme la motor, probleme de transmisie, probleme la anvelope. Există zeci de scenarii care pot provoca defecțiuni ale vehiculului în timp ce te afli pe drum. Când ți se întâmplă, poate fi dificil să te concentrezi cu toate posibilitățile care-ți trec prin cap. S-ar putea chiar să te trezești gândindu-te imediat la costul și la problemele care însoțesc repararea defecțiunilor.

Vezi și: Mașinile chemate de urgență în service. Pericol de incendii la motor

Experții îți spun ce trebuie să faci dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers

Dar atunci când vehiculul se defectează în timp ce conduci, o neplăcere poate deveni rapid periculoasă dacă nu acționezi rapid. Așadar, ce trebuie să faci dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers? Ce pași poți urma pentru a preveni ca o situație proastă să se agraveze?

Dacă te afli pe șosea într-un vehicul care se defectează, amintește-ți și urmează acești pași esențiali. Încercăm să răspundem, pentru tine, la întrebări de genul „Ce a fost zgomotul ăsta?”, sau „Ce este acest miros?”.

Toate acestea sunt întrebări valide și de înțeles care-ți pot trece prin minte în timpul unei defecțiuni. Dar, deși va trebui să răspunzi la aceste întrebări mai devreme sau mai târziu, fă tot posibilul să te concentrezi mai întâi asupra acestor pași.

Pasul 1: Ferește-te de pericol

Indiferent de ce se întâmplă cu mașina, prima prioritate este să te asiguri că atât tu, cât și pasagerii, vă aflați în cea mai sigură poziție posibilă.

În funcție de ce defecțiune este, este posibil să ai la dispoziție doar impulsul vehiculului pentru a te scoate de pe șosea. Asta îți poate lăsa puțin timp pentru a acționa.

Fă tot posibilul pentru a te îndrepta spre marginea drumului sau spre acostament și parchează cât mai departe de șosea în condiții de siguranță.

După ce ai oprit, îndepărtează roțile de șosea și acționează frâna de urgență. Dacă nu reușești să ieși de pe șosea, nu ieși din vehicul pentru a împinge. Rămâi pe loc și așteaptă ajutor.

Dacă reușești să aduci autovehiculul într-un loc sigur, asigură-te că ieșiți prin ușile pasagerilor sau prin ușile opuse drumului. După ce ai oprit și ai acționat frâna de urgență, notează-ți poziția relativă.

Caută indicatoarele de ieșire, indicatoarele kilometrice și intersecțiile. Vei avea nevoie de aceste informații atunci când vei cere ajutor.

Pasul 2: Asigură-ți vizibilitatea ta și a vehiculului

După ce ai mutat vehiculul în cel mai sigur loc posibil, va trebui să faci vehiculul vizibil pentru ceilalți șoferi. Urmând acești pași, te asiguri că ceilalți șoferi sunt conștienți de situația ta și le oferi posibilitatea de a-ți acorda spațiul necesar.

Indiferent dacă reușești sau nu să scoți mașina de pe șosea, aprindei luminile de avarie ale mașinii. Acest buton este, de obicei, destul de ușor de reperat, dar nu este întotdeauna situat în același loc. Lasă capota deschisă. Sprijinirea capotei mașinii deschise poate acționa, de asemenea, ca un semnal de ajutor pentru ceilalți șoferi.

Pasul 3: Cere ajutor profesionist. Nu te apuca singur de reparat, dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers

În continuare, va trebui să soliciti asistență. Atunci când mașina moare, poate fi tentant să te concentrezi asupra apelării unui camion de remorcare sau a asistenței rutiere. Cu toate acestea, în funcție de situație, este posibil să fie nevoie să suni mai întâi la 112.

Un vehicul care blochează traficul la o intersecție sau în mijlocul drumului este incredibil de periculos și poate duce cu ușurință la o coliziune. Din acest motiv, vei dori să te asiguri că serviciile de urgență sunt anunțate cât mai curând posibil.

Dacă nu ai asistență rutieră, poliția va contacta o companie de remorcare, pe cheltuiala proprietarului, desigur. În orice caz, este necesară prezența unui ofițer la fața locului. Agățarea unui vehicul de un camion de remorcare în mijlocul traficului este periculoasă pentru operatorul camionului de remorcare.

Serviciile de asistență rutieră pot fi salvatoare într-o astfel de situație. Fie că avi servicii prin intermediul asigurării sau al unei companii terțe, acestea te pot ajuta să schimbi o anvelopă, să-ți aducă un plin de benzină, sau să-ți ofere servicii de remorcare, dacă este necesar. Poți suna un prieten sau un membru al familiei. Dar fă asta, după ce ai contactat serviciile de urgență.

Vezi și: Cele mai păguboase mașini din lume. Ce autovehicule nu sunt deloc fiabile, surprize mari pe listă

Pasul 4: Evaluează problemele apărute, dacă ţi se opreşte motorul maşinii în mers

În general, se recomandă să eviți să ieși din vehicul pentru a evalua problema. Cu toate acestea, dacă te afli suficient de departe de drum și într-o poziție sigură, ieși prin ușa din partea pasagerului sau prin ușa care este opusă drumului.

Dacă ai posibilitatea de a face o inspecție rapidă a vehiculului înainte de sosirea ajutoarelor, fii atent la simptomele din următoarele categorii.

Ai văzut ceva ieșit din comun? Încearcă să-ți amintești orice luminițe de avertizare de pe bord pe care le-ai văzut clipind. Ia notă de orice citire anormală pe care v-ar putea-o spune indicatoarele, cum ar fi temperatura motorului.

Chiar și un mecanic experimentat ar putea avea probleme în a diagnostica problemele cu privirea pe marginea drumului. Cu toate astea, există lucruri evidente pe care le poți căuta dacă ești în măsură să deschizi capota în siguranță.

De exemplu, dacă există lichide care acoperă motorul. Dacă lipsește o curea sau este deplasată sau dacă există urme de arsuri oriunde.

Ați auzit un sunet ciudat? Un pocnet, un clang, o bubuitură, un pocnet sau orice alt sunet pe care vehiculul nu ar trebui să îl facă? Deși este posibil să nu poți determina sursa sau cauza exactă, sunetele anormale te pot ajuta să depistezi problema.

Uneori, un miros neobișnuit poate fi un instrument de diagnosticare puternic. Mirosul de ulei sau de lichide arse poate indica o problemă la motor. De cealaltă parte, mirosul inconfundabil de arsură a sistemelor electrice poate spune o poveste diferită.

Concluzie

Din păcate, de obicei, nu poi face prea multe pentru a repune mașina în stare de funcționare pe marginea drumului. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil să ai nevoie pur și simplu să schimbi o anvelopă.

Dacă acesta este cazul, nu încerca niciodată să schimbi un pneu pe partea laterală a vehiculului care dă spre drum. După ce ai făcut tot ce poți, asigură-te că ai notat acest lucru în jurnalul de întreținere auto cât timp este proaspăt în minte sau păstrează o înregistrare în telefon.

Deși s-ar putea să nu existe o soluție imediată la dispoziția ta, faptul că ai aceste informații la îndemână poate fi util atunci când sosesc ajutoarele și poate fi important în viitor, atunci când autovehiculul va fi reparat.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro