Pentru pasionații de vin, totul pornește de la struguri și de la ce trebuie să faci cu viţa de vie înainte să înflorească pentru o recoltă bogată. De fapt, conform experților, secretul stă într-o singură stropire. Așa că, hai să aflăm împreună ce trebuie să faci cu viţa de vie pentru o recoltă bogată de struguri.
Multora dintre noi ne place licoarea lui Bachus, vinul, iar totul, așa cum spuneam, pleacă de la vița de vie, dar, așa cum spun experții, fiecare etapă a procesului de plantare are o importanță specifică pentru viticultor.
Pentru a obține viță de vie sănătoasă și de lungă durată, este esențial să se planifice cu mult timp înainte. Se pornește de la analiza solulului, alegerea materialului potrivit, udarea și întreținerea plantelor. La fel de importantă este și perioada în care trebuie să plantezi vița de vie.
Să plantezi, să crești și să îngrijești o viță de vie nu este chiar un lucru simplu, nu mai vorbim de plantații întregi, unde deja vei avea nevoie de un plan bine pus la punct și sistematizat.
Experții spun că pentru a avea o viță de vie perfectă trebuie să planifici operațiunile de plantare cu 3 ani în avans, având în vedere că plantarea nu este un lucru pe care îl poți face pur și simplu din capriciu.
Trebuie să urmeze o pregătire și o cercetare detaliată, iar toate deciziile luate în timpul procesului au repercusiuni economice serioase pentru viticultor și vor avea un impact direct asupra calității recoltei. Prin urmare, este indicat să planifici proiectul cu cel puțin trei ani înainte, pentru a avea suficient timp de dedicat fiecărei etape.
După ce ți-ai ales cu grijă zona de plantare, ai analizat solul și ți-ai ales materialul vegetal potrivit în funcție de sol și de obiective, este important să știi ce trebuie să faci cu viţa de vie înainte pentru o recoltă bogată de struguri, mai exact cu ce să stropești vița de vie primăvara.
În acest caz vorbim deja de o viță crescută, matură și care a dat până la acest moment roade. În acest context, experții viticultori spun că secretul stă într-o singură stropire.
Conform recomandărilor, începând cu primul an de plantare, ar trebui să se pună în aplicare un plan de protecție a culturilor. Vița de vie tânără este expusă la multe boli și dăunători. Acest lucru ar putea duce la pagube și pierderi substanțiale, nu numai la recolta curentă, ci și în anii următori. Asta înseamnă că va trebui să aplicăm anumite tratamente fungicide de protecție.
Mucegaiul, otrăvirea, flavescence dorée, putregaiul cenușiu și negru sunt toate boli comune care ar putea afecta vița de vie. Pentru a lupta împotriva mucegaiului, ar trebui să se adopte o abordare preventivă cât mai curând posibil.
De asemenea, este esențial să se monitorizeze vremea agricolă, deoarece mucegaiul se dezvoltă mai repede în cazul unor precipitații abundente. Între timp, combaterea flavescence dorée este strict reglementată. În primul an de la plantare, viticultorii trebuie să aplice un tratament cu insecticid dacă parcela este situată în perimetrul de prevenire obligatoriu, spun experții.
Acum că ai aflat ce trebuie să faci cu viţa de vie înainte să înflorească, și care este secretul, tot ce ai de făcut este să te apuci de treabă și să-ți protejezi, în cele din urmă, investiția. Astfel vei avea roade bune și, implicit, un vin bun pe masă.