Sunt nelipsite din magazinele și piețele din toate colțurile țării, mai ales în lunile de vară, fiind vedetele unui preparat savurat de generații întregi de români, dar pe care mulți îl evită, din pricina modului mai dificil de pregătire. Poți scăpa foarte simplu de griji. Află, din rândurile de mai jos, ce trebuie să faci cu vinetele înainte de a le coace. Vei vedea că se vor decoji imediat, fără eforturi, și nici nu devin amare.
Vara este, fără doar și poate, sezonul vinetelor. Legumele pe care românii și alte popoare din regiunea Balcanilor le folosesc ca ingredient principal în numeroase rețete tradiționale își fac apariția în magazine și piețe.
Cu toate că au acea aromă aparte, mulți evită să gătească cu vinete, din pricina faptului că sunt destul de greu de preparat, mai ales dacă sunt puse la copt. Există însă câteva stafuri și trucuri ce ne vor scăpa de bătăile de cap.
Puțini români pot refuza o porție de salată de vinete. La prima vedere, rețeta nu este deloc complicată, însă puțini reușesc să decojească aceste legume fără dificultăți.
Înainte de a le pune pe plita încinsă, trebuie să știm că în timpul preparării termice, se pierde o mare parte din cantitate. Astfel, după ce sunt coapte și decojite, dintr-un kilogram de vinete vei rămâne cu 400, poate chiar 500 de grame, în funcție de procentul de apă din pulpă.
Te-ar putea interesa și: Secretul Mihaelei Bilic pentru cea mai bună salată de vinete. Detaliul pe care mulți îl ignoră
Pentru un rezultat ca la carte, calitatea ingredientelor este foarte importantă. Alege vinetele cele mai mari, tari, care nu au pete sau lovituri pe coajă.
Înainte de a le coace, este foarte important să spălăm vinetele foarte bine, sub un jet de apă rece. Codițele și frunzele din jurul lor nu se taie, nu se îndepărtează.
După ce sunt luate de pe plita încinsă, urmează cea mai migăloasă etapă. Decojirea și aroma lor nu sunt influențate de faptul că sunt sau nu lăsate să se răcească. Pentru a ne ușura munca, este important ca vinetele coapte să nu stea în propria zeamă, se țin pe un grătar, astfel încât să se scurgă.
Pentru cel mai simplu și mod de a le decoji, ai nevoie de un tocător, o lingură, un cuțit și un bol cu apă rece.
„Așez vânăta pe tocător cu codița în sus. Cu ajutorul cuțitului fac o tăietură orizontală sub codiță și una verticala de-a lungul vinetei. Depărtez ușor cele două părți spre stânga și dreapta ca să expun cât mai bine miezul copt din interior. Apoi trag cu lingura fâșiile de pulpă de vinete.
Continui până ce ajung la coajă. Practic pe masă rămâne coaja goală” – potrivit Savori Urbane.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu ceapa înainte de a o pune în salata de vinete. Aşa făceau şi bunicile noastre