Gospodinele trec printr-o perioadă foarte încărcată acum. Pentru unii sfârșitul verii aduce ultimele zile de relaxare, dar pentru doamne este agitație mare pentru că majoritatea își pregătesc bunătățile pe care le pun în cămară pentru sezonul rece. Românii aleg să pună peste iarnă produse precum: dulceață, gem, compot, zacuscă și mai ales multe murături. Un număr mare dintre ei pun în special accentul pe varza murată. Aceasta se folosește mai ales la sarmalele de la sărbători. Ce truc trebuie să știi ca să ai cea mai bună varză murată? Trebuie să îi faci ceva anume înainte de a o pune în butoi.
Majoritatea românilor adoră să aibă cămara plină pentru sezonul rece. În aceasta se regăsesc de cele mai multe ori: gem, dulceață, compot, zacuscă de legume, zacuscă de pește, vinete simple și neapărat murături de tot felul.
Varza pusă la fermentat este nelipsită pentru că se folosește mai ales la sarmalele de sărbători, dar și ca salată cu puțin piper alături de mâncăruri tradiționale cu multă grăsime și sos.
Gospodinele adevărate știu că în butoi se pune și puțin busuioc și câteva bucăți de hrean pentru un gust piperat și pentru prospețime. Cele mai multe bunici știau trucul perfect care să echilibreze aromele.
La un butoi de varză trebuie să pui pe fiecare rând cel puțin trei bucăți de rădăcină de hrean curățat, boabe de piper din belșug, câteva frunze de busuioc și neapărat sare grunjoasă în mijloc. Un pas extrem de important este să tai cotorul verzei și să pui acolo sarea, iar mai apoi să verși câtă apă are nevoie.
– crenguțe de vișin;
– crenguțe de busuioc uscat;
– crenguțe de mărar uscat/semințe de mărar;
– două gutui;
– hrean;
– verze (atât cât ai nevoie pentru a umple butoiul);
– sare grunjoasă neiodată;
Este util să lași butoiul cu varză la loc răcoros și umbros, iar a doua zi să vânturi apa cu ajutorul unui furtun mic. Acest proces trebuie făcut pentru următoarele zece zile. Nu uita să furtunul trebuie să fie destul de lung ca să atingă fundul butoiului.
După cele zece zile este nevoie să aștepți alte cinci săptămâni până să te bucuri de varză murată. Poți să te folosești de zeama formată în diverse rețete, să o bei după o petrecere pe cinste ca remediu pentru mahmureală sau să o consumi într-o salată alături de puțin ulei și piper.