21 mart. 2023 | 08:14

Ce trebuie să faci cu mălaiul înainte de a-l pune la fiert. Detaliul care îţi strică mămăliga, de asta nu iese perfectă

Sfaturi Culinare
Ce trebuie să faci cu mălaiul înainte de a-l pune la fiert. Detaliul care îţi strică mămăliga, de asta nu iese perfectă
Ce trebuie să faci cu mălaiul înainte de a-l pune la fiert

Consumată de obicei ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare, mămăliga se află cu siguranță printre principalele preparate preferate ale românilor. Nu este deloc greu de făcut și nici nu necesită multe ingrediente, fiind totodată un înlocuitor perfect pentru pâine. Totuși, există anumiți pași de care ar trebui să ții cont atunci când o faci.

Greșeala pe care mulți o fac atunci când prepară mămăliga

Alături de mici și sarmale, mămăliga este considerată un preparat tradițional românesc. Dar și unul dintre cele mai vechi, potrivit specialiștilor în domeniu, care susțin că aceasta ar fi una dintre primele feluri de mâncare gătită.

Fiind, în esență, un terci de consistenţă mai groasă, aceasta substituia foarte bine pâinea în trecut, care necesită un cuptor pentru a putea fi coaptă. Ulterior, multă vreme, mămăliga a fost mâncarea de bază a oamenilor care locuiau la sate. Acest fel mâncare era preparat mai ales în perioada verii, pentru a putea fi luată la câmp.

În timp, aceasta a devenit tot mai apreciată, aflându-se astăzi chiar și în meniurile celor mai scumpe restaurante. Așadar, în rândurile de mai jos, îți vom dezvălui un truc de care să ții cont atunci când o prepari, pentru a îți ieși fix cum trebuie.

Ce trebuie să faci cu mălaiul înainte de a-l pune la fiert

Deși nu trebuie să fii maestru în arta culinară pentru a face o mămăligă, există totuși câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când o prepari.

Așadar, primul pas, și unul dintre cele mai importante, este alegerea mălaiului. Optează pentru unul grișat sau cu granulație mai mică pentru ca timpul de fierbere să fie redus. De asemenea, este important ca înainte de a-l pune la fiert, acesta să fie cernut cu o sită.

Alte trucuri de care să ții cont:

  • Atunci când pui apa la fiert cu sare, presară în apă și puțină făină.
  • Pentru a pune și restul de făină, nu trebuie să aștepți ca apa să clocotească. Din contră, pentru a nu se forma cocoloașe, pune mălaiul chiar înainte ca apa să dea în fiert.
  • Pentru ca preparatul să iasă fin și fără cocoloașe, nu trebuie să pui tot mălaiul dintr-o dată. Ci treptat, în timp ce se mestecă.
  • Trebuie mestecat încontinuu, altfel mămăliga nu va fierbe uniform și se va lipi de ceaun.
  • Respectă proporțiile o măsură de făina la 3 de apă.
  • Las-o să fiarbă în jur de 25 – 30 de minute, chiar și mai mult în cazul mălaiului de la țară.
  • După ce mămăliga a fiert, ea trebuie pusă pe un fund de lemn. Acesta va împiedica aburii să se ridice și va absoarbe surplusul de lichid din mămăligă.

Citește și: Nu mai arunca mămăliga care s-a întărit. Preparatul delicios pe care îl poți pregăti, e senzațional

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Cea mai puternică rugăciune pe care nu ai voie să o citești. Și preoții se feresc de ea. Răul se poate întoarce asupra ta
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro