15 apr. 2024 | 23:12

Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

Diverse
Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani
Foto: Profimedia

Ai nevoie de răbdare, câteva ingrediente și dorința de a pune pe masă un desert tradițional delicios, cu care să îți răsfeți familia și musafirii. Află, din rândurile de mai jos, ce trebuie să faci cu făina pentru a obține cel mai bun cozonac opărit. Rețeta este veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Rețetă veche de cozonac opărit

Nu există masă de sărbătoare de pe care să lipsească acest desert tradițional. Cu toate că, la prima vedere, nu pare să fie prea complicat de făcut, practica ne dovedește că realitatea este cu totul alta.

Secretul succesului poate fi o rețetă veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Ingrediente

Cozonacul opărit poate fi umplut cu nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză. Pentru a prepara doi cozonaci, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • un kilogram de făină
  • 12 gălbenușuri
  • o jumătate de litru de lapte
  • 50 grame de drojdie
  • patru linguri de smântână
  • 250 mililitri de ulei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • vanilie
  • o lingură de untură

Te-ar putea interesa și: Cozonac de Paște, rețeta preferată a lui Arsenie Boca. Datează din 1865

Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Modul de preparare este diferit față de rețeta clasică. Vei începe prin a pune la fiert 200 mililitri de lapte. Făina trebuie să fie opărită. Se lasă la răcit și se prepară maiaua din drojdie, sare, zahăr și puțin lapte călduț (nu fierbinte). Se lasă câteva minute să crească.

Într-un bol separat, se bat bine cele 12 gălbenușuri cu zahăr, smântănă și puțină sare.

Cantitățile rămase de zahăr și lapte se pun la fiert pentru a obține un sirop. După ce se răcește puțin și maiaua a crescut, se combină, se amestecă și apoi începe frământarea.

Aluatul se frământă mult, în jur de o oră, adăugând treptat ulei. Se lasă apoi la crescut până când își dublează volumul.

Din aluatul obținut se pot face doi cozonaci opăriți, cu umplutura preferată – nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză.

Te-ar putea interesa și: Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro