15 apr. 2024 | 23:12

Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

Diverse
Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani
Foto: Profimedia

Ai nevoie de răbdare, câteva ingrediente și dorința de a pune pe masă un desert tradițional delicios, cu care să îți răsfeți familia și musafirii. Află, din rândurile de mai jos, ce trebuie să faci cu făina pentru a obține cel mai bun cozonac opărit. Rețeta este veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Rețetă veche de cozonac opărit

Nu există masă de sărbătoare de pe care să lipsească acest desert tradițional. Cu toate că, la prima vedere, nu pare să fie prea complicat de făcut, practica ne dovedește că realitatea este cu totul alta.

Secretul succesului poate fi o rețetă veche de zeci de ani, folosită cu încredere de gospodine din toate colțurile țării.

Ingrediente

Cozonacul opărit poate fi umplut cu nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză. Pentru a prepara doi cozonaci, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • un kilogram de făină
  • 12 gălbenușuri
  • o jumătate de litru de lapte
  • 50 grame de drojdie
  • patru linguri de smântână
  • 250 mililitri de ulei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • vanilie
  • o lingură de untură

Te-ar putea interesa și: Cozonac de Paște, rețeta preferată a lui Arsenie Boca. Datează din 1865

Ce trebuie să faci cu făina pentru cel mai bun cozonac opărit. Secretul rețetei de zeci de ani

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Modul de preparare este diferit față de rețeta clasică. Vei începe prin a pune la fiert 200 mililitri de lapte. Făina trebuie să fie opărită. Se lasă la răcit și se prepară maiaua din drojdie, sare, zahăr și puțin lapte călduț (nu fierbinte). Se lasă câteva minute să crească.

Într-un bol separat, se bat bine cele 12 gălbenușuri cu zahăr, smântănă și puțină sare.

Cantitățile rămase de zahăr și lapte se pun la fiert pentru a obține un sirop. După ce se răcește puțin și maiaua a crescut, se combină, se amestecă și apoi începe frământarea.

Aluatul se frământă mult, în jur de o oră, adăugând treptat ulei. Se lasă apoi la crescut până când își dublează volumul.

Din aluatul obținut se pot face doi cozonaci opăriți, cu umplutura preferată – nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză.

Te-ar putea interesa și: Cozonac mare și pufos după o rețetă veche de 170 de ani. Marii bucătari nu uitau niciodată de acest ingredient secret

Parteneri
BEC I-A RESPINS CANDIDATURA Nu o sa fie pe listele de la PREZIDENTIALE
Redactia.ro
Test rutier dificil: Care este ordinea de trecere în intersecție? 77% răspund greșit
Click.ro
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
În urmă cu 3 luni, regretata astroloagă Minerva, care a murit azi, la 66 de ani, dezvăluia ce a descoperit în astrograma lui Călin Georgescu. „M-a pus pe gânduri”. Îngrijorată, femeia a mers imediat și i-a povestit prietenei ei, Camelia Pătrășcanu
Unica.ro
Temperaturile o iau razna. O duminică de record național
EVZ.ro
Costel Biju își însoară băiatul! Cine îi va fi naș băiatului artistului / VIDEO
Spynews
Decizie pentru posesorii de buletine. Se schimbă cărțile de identitate din 7 mai
Capital.ro
Cum au fost surprinși Smiley și fiica lui, Josephine, de 8 Martie! Poza zilei! Cu tot cu Gina și bunica!
Avantaje
Se dau amenzi de până la 4.000 de lei pentru șoferii din România! O singură greșeală le poate fi fatală
Mediaflux
Alina Petre a divorțat oficial de Bogdan Vasiliu! Ce s-a întâmplat când s-au întâlnit față în față, la tribunal
Spynews.ro
Băutura bogată în colagen care întinerește pielea și fortifică oasele în doar o lună. Conține un ingredient cheie, pe care îl găsești la 2 lei în magazine
Realitatea.net
Ce spune Doinița Oancea despre relația de cuplu. Concurenta Te cunosc de undeva nu vorbește des despre iubitul ei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro