23 aug. 2023 | 08:51

Ce trebuie să faci cu ardeii la început de septembrie pentru o recoltă bogată şi târzie. Trucul bunicilor

Știri generale
Ce trebuie să faci cu ardeii la început de septembrie pentru o recoltă bogată şi târzie. Trucul bunicilor

Legumicultorii știu care sunt metodele pentru ca ardeii să aibă o recoltă bună. Totuși, există anumite trucuri pe care nu mulți le știu, iar unele sunt atât de vechi, încât doar bunicii noștri ar putea să le știe. Iată cum obții o recoltă bogată de ardei gras.

Cum să obții o recoltă bogată de ardei grași

Ardeiul face parte din legumele pe care românii obișnuiesc să le consume în diferite feluri.

Românii obișnuiesc să folosească ardeii grași la diferite mâncăruri tradiționale sau să îi bage la murat, alături de conopidă, morcovi sau gogonele.

Totuși, există anumite trucuri pe care bătrânii obișnuiau să le facă, în lunile august și septembrie, pentru continuarea fructificării până toamna târziu.

Udarea, fertilizarea, defolierea și recoltarea ardeilor la finele verii și începutul toamnei este trucul pe care bătrânii obișnuiau să îl facă.

Spre finalul verii, ardeii grași sau capia sunt la apogeul fructificării. În câmp, o plantă de ardei poate produce până la 5 ardei, în timp ce într-o seră pot fi recoltate cam 30 de bucăți.

În seră, fructificarea este stimulată prin asigurarea condițiilor care corespund nevoilor ardeilor, adică, umiditate și căldură suficientă.

Ardeii au nevoie de temperaturi între 25-28°C ziua și 18-19°C noaptea, iar umiditatea aerului să fie de 70-75%, umiditatea solului de 60-70%. Foarte important pentru această legumă este lumina suficientă, fără penumbră.

Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie implică asigurarea umidității pentru cultura din grădină sau din solarul tău.

Udarea regulată și corespunzătoare este una dintre cele mai importante lucruri, asta dacă dorești ca recolta să fie bogată.

Te-ar putea interesa și: Nu mai pune ardei în iahnia de fasole. Ingredientul care dă tot gustul, aşa se face şi la mănăstirile din Moldova

Ce trebuie să faci când solul începe să se usuce

În momentul în care solul începe să se usuce, udați plantele, apoi slăbiți solul pentru a îmbunătăți circulația aerului,

Această slănire se face prin săparea ușoară, pentru afânare. Totodată, când prelucrați solul, puteți adăuga cenușă de lemn împreună cu fosfor-potasiu, este îngrășământul ideal.

După aceea, mulciți solul din jurul tufișurilor cu turbă, humus sau compost. După ce efectuați această procedură, nu va mai fi nevoie să slăbiți solul.

Un alt lucru important este fertilizarea ardeilor în lunga august. Plantele de ardei au nevoie acum în special de fosfor, postasiu și de zinc sau magneziu, dar și calciu. Pulverizați ardeii și cu o soluție de 0,2% azotat de calciu, acesta poate fi aplicat sub rădăcina plantelor.

Apoi, importantă este defolierea plantelor de ardei, dar și curățarea lor. Aceste lucruri cresc randamentul și prelungesc fructificarea ardeiului, așa ajutați la formarea corectă a tufișului.

La finalul verii se recomandă ca la fiecare 3-5 zile să îndepărtați de pe plante următoarele:

  • Ovarele suplimentare;
  • Lăstarii inutili în axilele frunzelor care cresc în interiorul tufișului;
  • Mugurii de flori între lăstari laterali;Lăstarii sterili;
  • Frunzele bolnave, bătrâne și deteriorate;
  • Lăstarii laterali, flori și ovare sub ramificarea tulpinii principale

Astfel, pentru ca ardeiul să continue să formeze fructe, recoltarea trebuie făcută la timpul potrivit.

De asemenea, bătrânii obișnuiau să recolteze ardeii atunci când legumele nu erau pe deplin coapte, iar atunci era momentul ideal în care le luau și le plasau într-un loc umbros, cum ar fi pivnița.

Atenție la momentul în care îi culegi, taie cu grijă ardeii cu o foarfecă sau un cuțit și păstrează cât mai mult din codiță, acest lucru va menține legumele tari mai multă vreme.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu ardeii înainte de a-i pune la copt. Secretul gospodinelor pricepute, aşa vor avea un gust special

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro