În fiecare an, pe data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici. Este o sărbătoare cu tradiții și obiceiuri păstrate de sute de ani și o zi în care toate gospodinele pregătesc delicioșii mucenici. Rețetele de mucenici diferă în funcție de specificul fiecărei zone. Dacă doriți să preparați mucenici moldovenești, iată ce trebuie să faceți cu mucenicilor pentru a fi pufoși. Vor ieși exact ca la patiserie!
An de an, ziua de 9 Martie este marcată de sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. În această zi se prepară mucenicii. Acest desert este o tradiție pe plaiurile mioritice, dar cele mai multe gospodine nu știu cum să facă aluatul mucenicilor pentru a ieși cât mai pufos și delicios.
Mucenicii moldovenești sunt însiropați și glazurați cu miere și miez de nucă. De regulă, aluatul lor trebuie să fie moale și bine crescut. În materialul următor vă arătăm ce trebuie să faceți cu aluatul mucenicilor.
Vezi și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Primul motiv pentru care mucenicii nu ies pufoși este legat de ingrediente. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, mai ales untul și ouăle. Și făina reprezintă un aspect important. Este musai să alegeți un tip de făină care să fie specială pentru un aluat.
Și drojdia joacă un rol important. Dacă e proaspătă, acest lucru va face ca aluatul să crească bine și pufos.
În plus, pentru a obține un aluat mai fraged la mucenici, gospodinele din Moldova adaugă o linguriță de oțet la restul ingredientelor.
De asemenea, atunci când preparați aluatul mucenilor, puteți pune și o lingură de untură pentru a înlocui o parte din unt. Aluatul va ieși mai fraged. Un alt secret constă în frământarea aluatului. El se lovește de 20 de ori de masă, pentru a prinde aer și pentru a fi mai pufos când se coace.
Asigurați-vă că aluatul are suficient timp să crească. Lasă-l să dospească într-un loc călduț și lipsit de curent pentru a permite fermentarea și creșterea adecvată a aluatului. Timpul de dospire poate varia în funcție de rețeta specifică, dar în general este de aproximativ o oră sau până când aluatul își dublează volumul.
Vezi și: Mucenici de post cu Fanta. Cel mai inedit desert pe care să îl faci pe 9 martie