29 sept. 2022 | 08:05

Ce trebuie să faci când vezi acest indicator, de fapt. Puţini şoferi ştiu ce reprezintă semnul

Utile
Ce trebuie să faci când vezi acest indicator, de fapt. Puţini şoferi ştiu ce reprezintă semnul
9 motive pentru care semnele de circulație sunt importante

Ce trebuie să faci când vezi acest indicator? Orice șofer, fie de ocazie, sau profesionist, are obligația de a cunoaște toate indicatoarele de circulație. Primele semne de circulație au fost simple coloane de piatră. Romanii le foloseau pentru a-i anunța pe călători cât de aproape se aflau de oraș. Indicatoarele de circulație, așa cum le cunoaștem noi, au început să apară odată cu inventarea bicicletei. Bicicliștii aveau nevoie de semne care să îi avertizeze cu privire la obstacole. Aceste semne au continuat să evolueze odată cu apariția mașinilor pe șosele. Astăzi, cei mai mulți dintre noi nu se gândesc atât de mult la semnele de circulație. De ce sunt ele atât de importante? În multitudinea aestora există un indicator despre care, s-ar putea, ca puțini șoferi să știe ce reprezintă. Așa că ne-am gândit să-ți spunem ce trebuie să faci când vezi acest indicator, de fapt.

9 motive pentru care semnele de circulație sunt importante

Indicatoarele rutiere populează marginile străzilor liniștite din suburbii, se află în intersecții aglomerate și se profilează pe autostrăzile cu mai multe benzi. Dar semnele de circulație pe care le vedeți pe drumuri nu sunt doar estetice.

Ele sunt acolo pentru a vă avertiza de pericolele potențiale și pentru a vă oferi instrucțiuni importante care vă vor menține pe voi ca șoferi, pe pasageri și pe ceilalți participanți la trafic în siguranță. Iată 9 motive pentru care aceste indicatoare sunt importante:

1. Oferă reguli coerente pentru toți conducătorii auto

În întreaga țară, semnele de circulație sunt toate consecvente. Dacă semnele nu ar fi consecvente, ar fi dificil să știi ce trebuie să faci.

Drumurile ar fi foarte periculoase. Deși nu există nicio garanție că toată lumea va respecta regulile în orice moment, există consecințe dacă nu o fac.

2. Oricine le poate înțelege

Designul unui semn este semnificativ. Mai degrabă decât să depindă de cuvinte, semnele de circulație folosesc frecvent imagini pentru a transmite un mesaj, cum ar fi trecerea animalelor sau copiii la joacă.

Acest lucru contează pentru că ajută pe oricine să înțeleagă semnificația semnului, chiar dacă nu vorbește limba țării respective. Și culorile contează. Roșul îi spune șoferului că trebuie să oprească sau să cedeze trecerea, în timp ce galbenul semnifică prudență.

3. Te avertizează asupra unor lucruri care nu sunt neapărat evidente

Semnele de circulație fac mai mult decât să vă spună limita de viteză sau când să opriți. Semnele temporare, cum ar fi semnele din jurul zonelor de construcție, vă anunță că traseul normal poate fi diferit sau că trebuie să aveți grijă la oamenii care lucrează.

Semnele de drumuri sinuoase și semnele de gheață pe poduri sunt, de asemenea, importante, deoarece acestea sunt lucruri pe care nu le-ai vedea decât atunci când ești deasupra lor. Fără anumite semne de circulație, ați fi surprins de obstacole potențial periculoase.

4. Îi țin pe șoferi în siguranță

Siguranța șoferilor este cel mai evident beneficiu al semnelor de circulație. Fără ele, drumurile noastre ar fi haotice și periculoase. Șoferii nu ar avea nicio idee când ar trebui să oprească, să cedeze trecerea sau cu ce viteză ar trebui să meargă.

Ei nu ar fi conștienți de obstacolele care se apropie. De asemenea, lipsa semnalizării ar da frâu liber șoferilor imprudenți să facă ce vor, punându-i pe ei și pe ceilalți șoferi în pericol. Semnele de circulație clarifică regulile și îi mențin pe șoferi în siguranță.

5. Țin în siguranță pe pietoni și bicicliști

Semnele de circulație nu îi protejează doar pe cei aflați la volanul unei mașini. Pietonii și bicicliștii folosesc, de asemenea, drumul. Semnele le permit oamenilor să știe când și unde pot traversa un drum și îi avertizează pe șoferi de prezența lor.

Bicicliștii pot vedea unde le este permis să circule, unde sunt traseele pentru biciclete și dacă trebuie să cedeze trecerea pietonilor. Respectând regulile, toată lumea poate împărți spațiile în siguranță.

6. Semnele de circulație gestionează fluxul de trafic

Traficul este o problemă serioasă în multe orașe. Sunt atât de multe mașini pe șosea, încât poate deveni haotic foarte repede.

Semnele de circulație ajută la rezolvarea unora dintre probleme, astfel încât traficul să se desfășoare mai ușor și să existe mai puține accidente. Opririle în patru sensuri, cedările, virajele la dreapta pe roșu și multe altele sunt comunicate cu ajutorul semnelor.

7. Te ajută să ajungi acolo unde vrei să mergi

Semnele de circulație oferă informații valoroase despre cât de departe sunteți de anumite locuri, când trebuie să virați și numele străzilor.

Fără aceste semne, toată lumea ar trebui să se bazeze pe repere, dar dacă nu ești familiarizat cu o zonă, ți-ar lua o veșnicie să ajungi la destinație. Semnele de circulație fac călătoria mai ușoară și mai puțin stresantă.

8. Semnele de circulație sunt importante pentru șoferii începători

Pentru șoferii mai experimentați, șofatul poate deveni o a doua natură. Cei mai mulți dintre noi avem rute specifice pe care le parcurgem des, așa că nu ne gândim atât de des la semnele de circulație.

Cu toate acestea, pentru noii șoferi, ei încă învață rutele. Ei sunt învățați ce înseamnă diferitele semne în clasă, așa că, atunci când încep să conducă, depind de ele pentru a ști ce trebuie să facă.

9. Semnele de circulație nu sunt un proiect finit

Semnele de circulație au evoluat foarte mult de-a lungul anilor și nu sunt încă finalizate. De fapt, este un mare domeniu de inovare, deoarece orașele dezbat ce schimbări ar putea face drumurile mai sigure.

Au fost studiate diferite tipuri de LED-uri, energie solară și modele mai dinamice, în timp ce unii oameni se întreabă dacă semnele de circulație ar putea fi eliminate complet.

În urmă cu aproximativ zece ani, un oraș german a renunțat la toate semnele de circulație și la semafoare și a redus limita de viteză.

Speranța era că șoferii vor gândi mai mult pentru ei înșiși și vor deveni mai vigilenți. Desigur, acest lucru nu ar funcționa în orice oraș, dar arată că semnele de circulație sunt încă un subiect de discuție.

Educație în trafic. Ce trebuie să faci când vezi acest indicator, de fapt

Acum că ai aflat de ce sunt importante, este momentul să vorbim de un anume indicator de circulație (vezi galeria), despre care s-ar putea ca puţini şoferi să ştie ce reprezintă.

Așadar, într-un triunghi cu margini roșii, iar în mijloc de culoare albă avem un vârf de săgeată negru cu două linii laterale, dispuse astfel, prima linie înspre partea sperioară, cealaltă înspre partea inferioară a vârfului.

Conform explicațiilor, semnul de circulație reprezintă înștiințarea despre o intersecție de drumuri fără  prioritate, decalate. Acest semn se regăsește de obicei la 90-200 de metri de o intersecție.

Intersecțiile eșalonate înseamnă, de asemenea, că mai multe benzi de circulație pot intra pe un drum fără a fi toate la un loc. Există 4 versiuni ale acestui semn de avertizare:

  • Stânga: indică faptul că intersecția se unește din stânga și părăsește mai departe drumul pe dreapta, drumul drept având prioritate.
  • Dreapta: joncțiunea se unește dinspre dreapta și pleacă prin stânga.
  • Prioritate la stânga: indică faptul că intersecția intră dinspre dreapta, dar intersecția care pleacă pe stânga are prioritate de trecere.
  • Prioritate la dreapta: se referă la traficul care intră pe stânga și acordă prioritate la ieșirea pe dreapta.
Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro