Un gest greșit a transformat o vacanță de lux într-o condamnare la moarte pentru doi români care s-au întors recent în țară. Medicii au explicat ce trebuie să faci când pleci în Zanzibar ca să nu te îmbolnăveşti de malarie. Greșeala fatală a Cameliei Tișe este foarte simplu de evitat.
În timp ce rudele și prietenii își iau adio de la Camelia Tișe, moartea sa tragică trage un important semnal de alarmă. În ultimii ani, Zanzibar a devenit una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor.
Femeia a fost găsită fără suflare în propriul apartament. În momentul în care s-a aflat că se întorsese recent dintr-o călătorie în țara africană, pe 26 ianuarie, legiștii au depistat rapid cauza morții. Fusese infectată cu malarie, însă nu s-a prezentat la medic, cel mai probabil din pricina faptului că primele simptome ale bolii sunt similare unei banale răceli.
Primele simptome de malarie apar după aproximativ șapte zile de la înțepătura de țânțar – sursa infectării. Pacienții au frisoane, dureri de cap, stare de oboseală, tuse. Apar apoi convulsiile, vărsăturile, senzație de sufocare. În cele din urmă, fără un diagnostic și tratament special, organele cedează, rând pe rând.
Greșeala fatală a Cameliei Tișe este foarte simplu de evitat. Se pare că înainte de plecarea în vacanța exotică, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj ar fi refuzat să se vaccineze.
Camelia Tișe nu este singurul român care s-a întors din Africa infectat cu această boală. Medicii trag un semnal de alarmă, explicând ce trebuie să faci când pleci în Zanzibar ca să nu te îmbolnăveşti de malarie.
Te-ar putea interesa și: Afacerea banală cu care o româncă a dat lovitura în Zanzibar. Ce le pregăteşte zilnic turiştilor. Are mare succes
Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţoase Victor Babeş din Bucureşti, a spus că românii trebuie să se prezinte la medic înainte dar și după călătorie.
„Există un tratament profilactic. Anumite pastile care trebuie luate înainte, în timpul și după călătorie. Important este ca cei care intenționează să călătorească în zone de risc să ceară un sfat, astfel încât să fie îndrumați corect.
Fiecare om care se pregăteşte să călătorească într-o zonă de risc sau dacă doreşte să călătorească într-o zonă despre care nu este sigur că ar fi de risc sau nu, trebuie să vină la cabinet să ne întrebe. Este cea mai înţeleaptă atitudine, să ceară un consult, o profilaxie şi neapărat o discuţie cu medicul specialist din cabinet, un infecţionist. Este important să fie conştient că fie că pleacă individual sau în grup cu agenţii de turism, această călătorie trebuie să fie precedată de o prezentare la un cabinet medical specializat care să îi spună ce are de făcut. E cea mai înţeleaptă alegere în această situaţie.
Sfaturile de pe internet, de la grupuri de călători sau agenţii de turism, s-ar putea să nu fie corecte. Exact ceea ce vedem şi acum la aceste cazuri din Zanzibar. din păcate cel puţin pacienţii pe care i-am avut noi, au primit indicaţii de la agenţiile de turism cum că nu ar avea nevoie de niciun fel de tratamente profilactice, lucruri care nu este corect”, a spus medicul.
Te-ar putea interesa și: Țara în care tot mai mulți români fug să își deschidă afaceri. Vând tot ce au pentru a se muta în Paradisul „cu sărăcie cruntă şi corupţie”