Ce trebuie să facă toți românii născuți înainte de 1980. Medicii recomandă asta

Ce trebuie să facă toți românii născuți înainte de 1980. Medicii recomandă asta

Chiar dacă ne simțim bine, medicii spun că este necesară efectuarea unui control anual, urmat de investigații care sunt recomandate în funcție de vârstă și de factorii de risc.

Ce trebuie să facă toți românii născuți înainte de 1980

Dr. Mihaela Șerban este medic specialist în medicina de familie și arată online care sunt analizele medicale recomandate în funcție de vârstă. Pentru persoanele trecute de 40 de ani, medicul de familie precizează că un control general se recomandă în fiecare an?

„Puţini dintre noi se prezintă la medic pentru un examen medical anual. Mulţi îşi spun «eu sunt sănătos. De ce să merg la medic?», ignorând faptul că o persoană sănătoasă poate fi un bolnav sau un pacient insuficient investigat. Un examen de bilanţ periodic are drept scop supravegherea stării de sănătate şi depistarea precoce a celei de boală“, a spus medicul, potrivit adevărul.ro.

Specialistul mai spune că efectuarea unui control anual, urmat de investigații recomandate în funcție de vârstă și de factorii de risc, este util chiar dacă ne simțim bine.

Analizele medicale recomandate

Analize recomandate pentru un control de rutină sunt: teste care investighează funcţia hepatică,  teste de funcţionalitate renală, coagulograma, probleme de inflamaţie, ionograma, profilul metabolic, tensiunea arterial, ecografia abdominal, electrocardiograma (EKG), ecocardiografia,  sumarul de urină, serologiile virale, mamografia şi examenul citologic Babeş-Papanicolau, radiografia toracică, testul sângerărilor oculte în scaun, colonoscopia, examinarea aluniţelor la dermatoscop, testele pentru tuberculoză, consultul stomatologic.

 Analizele recomandate persoanelor cu risc: teste de funcţionalitate tiroidiană (TSH, T3, T4) şi ecografie tiroidiană la cei cu rude tiropate; factorul reumatoid la cei cu părinţi cu poliartrită reumatoidă, colesterolul în familiile de dislipidemici, testul DEXA pentru depistarea osteoporozei; diabeticii şi hipertensivii – un consult oftalmologic; testul de memorie, consult neurologic/psihiatric.

Analizele recomandate după 40 de ani sunt: un control medical general, un control cardiac o dată la cinci ani, tensiunea arterială, teste pentru colesterol la fiecare cinci ani sau mai des dacă nivelul este 200, consult diabetic la fiecare trei ani, consult endocrinologic la fiecare cinci ani. Control pentru densitatea oaselor, pentru prostată, test Chlamydia, examen rectal. De asemenea, se mai recomandă auto-examinarea testiculelor şi autopalparea sânilor. În fiecare an, femeile trebuie să ajungă la medic pentru consult gnecologic şi al sânilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI