După Săptămâna Luminată urmează Săptămâna Neagră. În prima zi se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Lunea Morților sau Paștele Rohmanilor.
De Săptămâna Neagră leagă multe superstiții ivite din vremuri străvechi. Unele sunt păstrare și respectate, iar altele rămân doar mituri, fiind doar povestite. În săptămâna de după Paști, se spunea că oamenii nu trebuie să muncească prin gospodării sau la câmp. Cei ce o făceau, vor orbi.
Era permisă doar punerea păsărilor de curte la clocit. În acest fel, se considera că puii vor ieși sănătoși. Lunea Paștelui mai era numită și Ziua Udatului. Se obișnuia ca flăcăii mari să ude cu apă fetele mari, iar băiețandrii pe fetițe. Flăcăii erau organizați în cete și aveau ca șef un vătaf. Umblau prin sat cu lăutari după ei și se opreau doar la casele fetelor mari.
„Ziua a treia a Paştelui era numită Marţea Albă, Marţea Dracului sau Mătcălăul, aceasta deschizând o serie de trei, şapte ori nouă zile de marţi, numită şi Oloagele. În special, aceste zile de marţi erau ţinute pentru ca semănăturile să fie apărate de grindină şi ger, ziua de marţi amintind de zeul Mars al romanilor, zeu care, înainte de a deveni al războiului, deschidea anotimpul primăverii în luna lui martie. Despre prima marţi din această serie, bătrânii spun că ar fi ruptă din Înviere, tradiţia cerând să se dea de pomană“, se arată într-un studiu publicat de Centrul pentru Cultură Carmen Saeculare Neamţ.
De Paștele Blajinilor se crede că suflete morților sunt libere. De aceea, în această zi se gătesc bucate, apoi sunt împărțite vecinilor. Se spune că blajinii sunt ființe mitice ce trăiesc pe alt tărâm. Aceștia ar fi printre primii oameni pe pământ, iar ei sunt incapabili să facă rău deoarece trăiesc doar în post și rugăciune.
Blajinii ar fi entități despre care se crede că trăiesc în Ostroavele Albe ale Apei Sâmbetei, pe Tărâmul Celălalt. Singurul moment în care oamenii pot comunica cu ei este cel pascal. Atunci, femeile și tinerele neajunse la pubertate aruncă coji de ouă roșii pe apele curgătoare.
O săptămână mai târziu, aceste ființe enigmatice vor primi vestea Învierii Mântuitorului, în prima zi de după Duminica Tomii. Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă specifică în Europa de Sud-Est. Unii oameni o consideră o sărbătoare creștină. Pe de altă parte, alții o consideră o sărbătoare cu rădăcini păgâne.