02 mai 2021 | 07:54

Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în prima zi de Paște, vei avea ghinion tot anul

Utile
Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în prima zi de Paște, vei avea ghinion tot anul
Traditii de Paste in Romania

Ce tradiții sunt în prima zi de Paște, în România și ce este interzis să faci potrivit acestora. De menționat este că în tradiția ortodoxă, începutul sărbătorii e marcat odată cu postul de șapte săptămâni, iar la Înviere trebuie să îmbraci o haină nouă.

Tradiții de Paște. Ce nu ai voie să faci

În ziua de Paște nu ai voie să dormi, deoarece superstițiile spun că vei fi somnoros și în restul anului și vei avea ghinion. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

De asemenea, nu trebuie să arunci nici lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci este bine să o ai în casă. Ea trebuie aprinsă în caz de boală, de calamități naturale, de supărări, potrivit tradiției populare.

În dimineața de Paște este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, deoarece se spune că vei avea vederea bună în restul anului.

Este bine să te speli pe față cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, în care s-a pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, toate semne ale sănătății, prosperității și sporului.

Nu ai voie să mănânci oul cu sare în ziua de Paști, se spune că transpiri tot anul, iar pasca, crucea de pe ea ori anafura sunt considerate leac, motiv pentru care se păstrează bucăți din ele peste an.

La masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.

Apoi, se spune că cu cine ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paști, te vei întâlni și pe lumea cealaltă, iar dacă păstrezi un ou roșu vreme de 40 de zile după Paște și el nu se strică, o să ai noroc tot anul.

De Paște se așează o bucățică de fier sub prag, ca o protecție pentru casă. Dacă prima persoană care îți intră în casă este bărbat, o să ai noroc tot anul.

Se crede că de Paște cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, ca să le protejeze pe rudele dragi.

Se mai spune și că cei care mor în duminica de Paști sunt scutiți de Judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în rai. Copiii născuți de Paști sunt binecuvântați, au o viață luminată și presărată cu noroc toată viața.

Tradiții de Paște în România

În Țara Moților se ia toaca de la biserică, se duce la cimitir unde este păzită de feciori. Dacă nu a fost păzită bine și a fost furată, aceștia sunt pedepsiți să dea un mare ospăț a doua zi. Dacă cei care au încercat să fure toaca nu au reușit să o fure, atunci ei vor da ospățul.

În Transilvania există obiceiul cunoscut sub numele de ”stropit”. Astfel, băieții merg în familiile unde există o fată sau mai multe, pe care le stropesc cu parfum ”ca să nu se vrăjească”. El se mai păstrează și azi și este un bun prilej de întâlnire cu prietenii.

În jurul Brașovului se face o petrecere la care se adună toată comunitatea și se face obiceiul cu aruncarea buzduganului.

În Câmpulung Moldovenesc, în zorii zilei de duminică, credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânările aprinse în mână, și îl așteaptă pe preotul care să sfințească și să binecuvânteze bucățele din coșul pascal.

În Moldova, în dimineața de după noaptea Învierii, se pun un ou roșu și unul alb ăntr-un bol cu apă care trebuie să conțină monede, iar copiii trebuie să-și clătească fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat. De asemenea, un alt obicei este că oul de Paște trebuie mâncat, iar cojile trebuie aruncate neapărat pe drum.

PlaySport
Despărțirea care a surprins pe toată lumea! Cele două vedete și-au spus „Adio” după patru ani de relație
Ego.ro
Ce E BINE să faci azi. Obiceiul banal de Buna Vestire care aduce noroc
Digi24
Ce se întâmplă cu Putin zilele acestea. Armand Goșu: "Moartea nu e ceva ce mintea lui poate așeza ca să arate empatie"
Cancan.ro
S-a aflat de ce prințul William nu a fost alături de Kate Middleton în clipul în care soția lui dezvăluia că are cancer
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Un avion TAROM a fost lovit de fulger la decolarea de pe Otopeni. Ce s-a întâmplat cu cei 53 de pasageri aflați la bord
Romania TV
Anamaria Prodan a făcut marele ANUNŢ în urmă cu puţin timp. Ce mesaje a primir
Capital.ro
Magazine ÎNCHISE în weekend în România. Au anunțat chiar azi, 25 martie
EVZ.ro
Meseriile de aur. Te angajezi imediat, pe bani buni
Adevarul
Povestea magistralei feroviare Craiova - Oradea. Calea ferată strategică din Carpați, nefinalizată VIDEO
BZI.ro
Monica Tatoiu vrea să candideze la Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat-o că bagă divorţ!
Spynews.ro
Tatăl Andreei, studenta ucisă de iubit în Timișoara, declarații în lacrimi. Părinții ei o așteptau acasă în ziua în care a fost omorâtă: ”Nu o mai învie...” / VIDEO
Libertatea.ro
Un cioban român a început să plângă la tribunal, la două zile după ce a fost arestat, în Franța: „Am plecat la drum cu inima zdrobită”
Sport.ro
FOTO Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra cu fizic de model
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ireal! 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐊𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐝𝐝𝐥𝐞𝐭𝐨𝐧 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐫𝐞𝐮 𝐝𝐞𝐠𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞. Putini au stiut asta, desi in ultimii ani a fost vazuta foarte des asa
Redactia.ro
A refuzat convocarea la națională pentru a merge în vacanță în Dubai! FOTO Soția l-a dat de gol
Digisport.ro
Rugăciune specială rostită de credincioși în ziua Bunei Vestiri. Se spune că are puteri miraculoase și deschide porțile Raiului
Click.ro
Patru suspecţi în atacul terorist de la Moscova au fost aduși bătuți la tribunal și arestaţi. Ce se știe despre ei
Digi24
Forțat să-și mănânce urechea după ce i-a fost tăiată, electroșocuri în zona genitală. Suspecții atacului de la Moscova, supuși torturii
Digi24
Kamara observă fiecare mișcare la Survivor. De ce e dezamăgit
EVZ.ro
Tatăl Andreei, studenta ucisă de iubit în Timișoara, declarații în lacrimi. Părinții ei o așteptau acasă în ziua în care a fost omorâtă: ”Nu o mai învie...” / VIDEO
Spynews
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
BZI.ro
A murit marea doamnă a lumii filmului! Românii îşi iau adio de la actrița cea mai iubită
Capital.ro
Secretul pentru a mânca dulciuri fără să te îngrași. Doctor: ”Zahărul se absoarbe mai greu în acest fel!”
Antena 3
Schimbare spectaculoasă de look pentru Gabriela Prisăcariu! Cum arată soția lui Dani Oțil
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
CUTREMUR de 6,9 GRADE. Mai mulți morți și peste 1.000 de clădiri distruse
Mediaflux
Tatăl Andreei, studenta ucisă de iubit în Timișoara, declarații în lacrimi. Părinții ei o așteptau acasă în ziua în care a fost omorâtă: ”Nu o mai învie...” / VIDEO
Spynews.ro
Rugăciunea pe care să o rostești în fiecare seară din postul Paștelui: atrage norocul în casă
Realitatea.net
Doliu în presa din România! Un cunoscut jurnalist sportiv a murit la vârsta de 48 de ani. Care a fost cauza decesului și ce s-a aflat
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro