Condimentele sunt adesea folosite în mâncare, iar unele țări din Asia sau din Orientul Mijlociu au o industrie prolifică a mirodeniilor pentru gătit. Însă te-ai întrebat care este, de fapt, termenul lor de valabilitate și ce se întâmplă dacă le consumi după ce acestea au expirat?
Condimentele au o anumită perioadă de durabilitate. Specialiștii susțin că ale rezistă o perioadă maximă cuprinsă între șase și douăsprezece luni, timp în care acestea pot fi folosite optim la gătit fără să își piardă din proprietăți. Deși acestea nu se alterează precum alte alimente de bază, ele își pierd din savoare și din proprietăți. Iar dacă le consumi după expirare, poți observa că nu mai nici aromă și nici proprietățile binefăcătoare.
Un aspect important asupra durabilității condimentelor este și modul de păstrare. Dacă acestea sunt păstrate în recipiente de sticlă, închise etanș, la loc uscat și răcoros, proprietățile principale ale condimentelor sunt menținute.
Astfel, ele pot fi folosite cu încredere în perioada următoare, dar trebuie să ții cont de perioada optimă de folosire a fiecărui condiment de la momentul desfacerii recipientului în care a fost vândut.
Pe lângă faptul că dau o aromă specială mâncării, este cunoscut faptul că anumite condimente te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus. Acestea sunt benefice în eliminarea toxinelor, dar și grăsimilor din organism.
De asemenea, studiile efectuate până la ora actuală indică faptul că, spre exemplu, ardeiul iute accelerează cu până la 20% arderile din organism. Ardeiul iute face parte din categoria alimentelor termogenice, iar consumul lor transformă grăsimile în energie utilă și îmbunătățește digestia.
De altfel, studiile realizate recent susțin faptul că mirodeniile promovează sănătatea și bunăstarea organismului, printr-o serie de acțiuni ce inhibă bolile degenerative.
Un alt condiment extrem de apreciat este ghimbirul. El provine din Asia și din India și se estimează că este utilizat de peste 5.000 de ani. El poate fi folosit cu încredere la prăjituri, biscuiți și alte deserturi. Printre acțiunile sale asupra organismului, ghimbirul este un puternic antioxidant, acesta ajutând la relaxarea vaselor de sânge și stimulând circulația sangvină.
Scorțișoara este, de asemenea, un condiment foarte apreciat. Studiile susțin că ea previne rezistența la insulină chiar și în cazul celor care au o dietă bogată în fructoză. În plus, doar o linguriță de scorțișoară administrată zilnic ajută la scăderea cu 30% a factorilor de risc ce conduc la apariția sindromului metabolic. Ea ajută la scăderea glucozei, a trigliceridelor, a colesterolului rău, chiar și în cazul persoanelor cu diabet zaharat tip 2.