Vaccinarea împotriva COVID-19 a început pe 27 decembrie 2020, peste tot în Uniunea Europeană, într-un moment de unitate. Pentru a ieși din pandemie, cea mai bună soluție este un vaccin sigur și eficace. Comisia Europeană a depus eforturi pentru a asigurare aprovizionarea cu vaccinuri. De asemenea, a probat trei vaccinuri anti-COVID-19 și eu fost evaluate ca fiind sigure.
Dozele sunt trimise în toate țările din UE în același timp dar și în aceleași condiții. Pe prim plan au fost puse persoanele în vârstă și personalul medico-sanitar, ei au fost primii ce au beneficiat de vaccin. În curând, vor exista suficiente vaccinuri pentru toată populația Uniunii Europene. Vom putea reveni, treptat, la o viață normală.
Comisia Europeană a negociat la sânge pentru a le asigura cetățenilor un portofoliu bogat de vaccinuri, dar și la prețuri decente. Acoperind un portofoliu de 2,3 miliarde de doze, a încheiat contracte cu 6 dezvoltatori diferiți ce promit vaccinuri sigure. De asemenea, Comisia a negociat și cu Novavax în vederea achiziționării a 200 de milioane de doze, dar și cu Valneva, de unde se vor achiziționa 60 de milioane de doze.
În moment de față, Comisia Europeană a acordat autorizații de introducere pe piață a 3 vaccinuri. Desigur, după ce au fost testate și au demonstrat că sunt eficace și sigure. Toate testele au fost efectuate de către EMA. Cele 3 vaccinuri aprobate sunt cele dezvoltate de către BioNTech și Pfizer, AstraZaneca și Moderna.
Europa deține aproximativ 76% din producția de vaccin din lume. Există 12 situri de cercetare, în opt țări diferite. Se lucrează non-stop la dezvoltarea unor noi vaccinuri, cât mai bune și cât mai eficiente. Vaccinurile anti-COVID sunt produse în 11 țări, în 27 de fabrici diferite din Europa. Doar ungurii au o fabrică în Europa Centrală și de este, iar restul sunt în vestul Europei.
Pfizer este primul vaccin aprobat de către Uniunea Europeană și este produs în Belgia. Pentru a fi mărită capacitatea de producție, fabrica a fost închisă. Acest lucru a afectat toată campania de vaccinare din Europa. O altă fabrică va fi deschisă la sfârșitul lunii februarie, în Marburg, Germania.
De asemenea, în vară va fi produs vaccinul și la fabrica Sanofi din Frankfurt. Vaccinul celor de la AstraZeneca este produs la două fabrici din Marea Britanie, în Belgia și Olanda. Moderna este produs doar în Spania și Elveția. Mai există încă două contracte semnate cu două fabrici din Germania.
Cei de la BioNTech au acorduri cu mai multe fabrici din Europa, însă, nu toate pot respecta cerințele tehnice ale vaccinului. România nu are astfel de fabrici.
„În România mă tem că nu se poate fabrica genul acela de tehnologie. Ați văzut acel flacon mic? Este un flacon de 2 ml, din care se trag 5 doze de vaccin. E o tehnologie de divizare în fracțiuni mici și în flacon, pentru care, din câte știu eu, nu există linii de ambalare în România, iar păstrarea acelui lanț de frig, la -80 de grade, cu siguranță va fi foarte dificilă în fabrici care au o altă tehnologie.
Cu alte cuvinte, trebuie să ai o fabrică construită special pentru genul acela de tehnologie și de formulare pentru a-l putea fabrica. Ne așteptăm la genul acesta de situații, că din cauza condițiilor cu totul excepționale în care trebuie fabricat, depozitat, transportat și manipulat vaccinul vor apărea dificultăți în lanțul de aprovizionare”, spune Dragoș Damian, CEO Terapia.