18 feb. 2021 | 13:26

Adevărul despre vaccinul anti-covid-19 AstraZeneca. Dr. Adrian Marinescu rupe tăcerea

Știri generale
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19 AstraZeneca. Dr. Adrian Marinescu rupe tăcerea
Puțini români doresc vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca

Cele peste 80.000 de doze de vaccin anti-covid de la AstraZeneca au ajuns săptămâna trecut în România. Deși specialiștii se așteptau la o rată mai mare de vaccinare, în România sunt doar 7% vaccinați cu acest vaccin. Au existat controverse legate de vaccinul anti-covid AstraZeneca, dar dezvoltatorii spun că nu există motive de îngrijorare.

Puțini români doresc vaccinul anti-covid AstraZeneca

Campania de vaccinare continuă, iar vaccinul anti-covid AstraZeneca vine să completeze deja loturile existente cu Pfizer și Moderna. Cu toate că rata de imunizare, conform datelor oficiale, este de 65%, sunt puțini români care au ales vaccinarea.

Vaccinul anti-covid AstraZeneca are recomandarea, atât în România, cât și în celelalte state, de a fi folosit pentru pacienții cu vârste între 18 și 55 de ani. Motivația este logică, ținând cont de rata de imunizare.

Dacă persoanele vaccinate cu vaccinul anti-covid AstraZeneca nu au alte boli grave, și un sistem imunitar solid, vaccinul dă randament. Primele două vaccinuri au fost recomandate pentru vârste de peste 55 de ani, tocmai datorită riscului unor pacienți cu diverse boli grave, aici rata de imunizare a vaccinurilor fiind peste 90%.

”vaccinul anti-covid AstraZeneca, înainte de a primi autorizaţie, era aşteptat ca pâinea caldă pentru că era o variantă semiclasică. Acum discuţia e legată de eficacitate care e mai mică. Dar nu ar trebui să ne facem probleme.

Pentru cei de peste 55 ani este mai puţin eficient, dar în rest nu trebuie să ne facem probleme. Are acelaşi profil de siguranţă, astfel că lucrurile sunt foarte în regulă. Sunt date noi în momentul de faţă care vorbesc de o eficacitate de peste 60%, undeva la 75%-80%.”, exxplică medicul Adrian Marinescu.

Controversele din jurul vaccinului

Faptul că mulți sunt acum circumspecți când vine vorba de vaccinul anti-covid AstraZeneca, se datorează și informațiilor contradictorii din ultima vreme. În primă fază, în perioada testelor, compania anunța o eficacitate de maxim 65%. Acum, AstraZeneca a anunțat că vaccinul său este eficient la 70%. Primele date veneau ca o eroare majoră de dozare în timpul studiilor care ar fi putut afecta eficacitatea generală.

Unii participanți la studiile clinice au primit greșit o jumătate de doză mai degrabă decât o doză completă în prima lor rundă de vaccinare, au declarat oficialii companiei. Cercetătorii au descoperit că cei cărora li s-a administrat o doză mai slabă au produs un răspuns imun mai bun.

Spre deosebire de alte vaccinuri, vaccinul anti-covid AstraZeneca, care se administrează în două doze pe lună, nu trebuie depozitat la temperaturi foarte reci. Fiecare doză este semnificativ mai ieftină decât celelalte doze și va fi mai ușor de distribuit în zonele rurale și țările în curs de dezvoltare.

Recent, AstraZeneca a anunțat că vaccinul său este cu aproximativ 70% mai eficient în prevenirea COVID-19. Dar o privire mai atentă asupra studiilor clinice arată că eficacitatea nu este la fel de clară pe cât a declarat inițial medicamentul. Printre cei care a încercat să clarifice informațiile legate de eficacitatea vaccinului AstraZeneca, medicul Adrian Marinescu declara că:

”Ce înseamnă că eficacitatea este mai mică? Înseamnă că la 10 pacienţi numărul celor care nu vor răspunde prin producţia de anticorpi va fi mai mare în comparaţie cu varianta ARN mesager. Dar nu ar trebui să ne facem probleme. Cam aşa stau lucrurile şi la vaccinarea antigripală.

Dacă am merge numai pe variata de ARN mesager, nu am avea suficinete doze. Aşteptând mai mult timp, există două riscuri. Să apară alte mutaţii şi trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, ca să reducem circulaţia virusului. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât avem de pierdut”, a explicat dr. Adrian Marinescu, joi, la Antena 3.

Parteneri
Carmen de la Sălciua o distruge pe Geta Sterp. Reacția dură pe care la dat-o fosta soție a lui Culiță Sterp
Redactia.ro
Zodii a căror viață se va schimba la 180 de grade. De pe 19 noiembrie, când Pluto intră în Vărsător timp de 20 de ani, nimic nu va mai fi la fel
Click.ro
DOAMNE, cum arată soția lui Culiță Sterp înainte de operațiile estetice. Imaginile te vor surprinde!
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Florile care rezistă iarna afară. Unele chiar înfloresc în decembrie. Foto
EVZ.ro
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Spynews
Noua taxă obligatorie pentru mașini în toată Europa. Ordin UE din 31 octombrie
Capital.ro
De necrezut! Ce pensie are Mihaela Tatu după 30 de ani de carieră: "Cu pensia pe care o am, nu pot să trăiești"
Avantaje
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Mediaflux
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro