Știai că, așa cum există mai multe culori, există și zgomote de mai multe tipuri? Ei bine, specialiștii susțin că fiecare dintre cele trei sunete, roz, maro și alb, are o influență majoră asupra stării noastre psihice. Iată cum poți diferenția aceste zgomote.
Cu siguranță ți s-a întâmplat, de mai multe ori, să observi anumite diferențe între unele sunete. Unele zgomote sunt mai ascuțite, în timp ce altele sunt „surde”. Sunetul ploii, tunetele, huruitul aparatului de aer condiționat sau zgomotele produse de cascade fac parte din categorii diferite de sunete.
Oamenii de știință au clasificat zgomotele în trei categorii, cele albe, cele maro și cele roz. Diferența dintre ele este dată de undele sonore pe care le emit. Iată cum le poți deosebi.
Zgomotul alb reprezintă o combinație de mai multe sunete, aflate la aceeași frecvență, pe care oamenii sunt capabili să le audă, în același timp.
Mai exact, câteva dintre cele mai populare zgomote din această categorie sunt cele date de sunetul aerului condiționat, sunetul radioului, sunetul mașinii de spălat rufe sau cel al televizorului.
Acest tip de zgomot maschează sunetele puternice și ajută la stimularea creierului. De asemenea, specialiștii indică acest tip de zgomot persoaneste indicat, în mod special, celor care se confruntă cu insomnii.
Probabil preferatul oamenilor din toate cele trei, zgomotul roz este sunetul ambiental, de frecvență joasă, care stimulează memoria.
Potrivit „WebMD‟, zgomote roz sunt sunetul ploii, sunetul valurilor mării, sunetul vântului printre frunzele copacilor din pădure sau bătăile inimii.
Important de reținut este faptul că zgomotul roz relaxează creierul și ne ajută să ne relaxăm și să ne odihnim foarte bine, aspecte confirmate și de către studiile de specialitate.
Probabil cel mai puternic dintre toate, zgomotul maro este acel sunete care ne ajută să ne concentrăm, în timp ce studiem sau avem ceva important de făcut. Zgomotul maro este caracterizat de frecvențele înalte, fiind mai profund decât zgomotul alb și cel roz.
Surse de zgomot maro pot fi: sunetul puternic al cascadelor, sunetul puternic al vântului și sunetul provocat de tunet. Specialiștii susțin că mai există și zgomotul negru, care presupune liniștea deplină dintr-o încăpere.