07 iul. 2022 | 10:34

Ce sunt zgomotele alb, roz și maro, de fapt. Care e diferența dintre ele

Diverse
Ce sunt zgomotele alb, roz și maro, de fapt. Care e diferența dintre ele
Ce sunt zgomotele alb, roz și maro, de fapt. Care e diferenta dintre ele

Știai că, așa cum există mai multe culori, există și zgomote de mai multe tipuri? Ei bine, specialiștii susțin că fiecare dintre cele trei sunete, roz, maro și alb, are o influență majoră asupra stării noastre psihice. Iată cum poți diferenția aceste zgomote.

Cum diferențiezi cele trei tipuri de zgomote

Cu siguranță ți s-a întâmplat, de mai multe ori, să observi anumite diferențe între unele sunete. Unele zgomote sunt mai ascuțite, în timp ce altele sunt „surde”. Sunetul ploii, tunetele, huruitul aparatului de aer condiționat sau zgomotele produse de cascade fac parte din categorii diferite de sunete.

Oamenii de știință au clasificat zgomotele în trei categorii, cele albe, cele maro și cele roz.  Diferența dintre ele este dată de undele sonore pe care le emit. Iată cum le poți deosebi.

Ce este zgomotul alb

Zgomotul alb reprezintă o combinație de mai multe sunete, aflate la aceeași frecvență, pe care oamenii sunt capabili să le audă, în același timp.

Mai exact, câteva dintre cele mai populare zgomote din această categorie sunt cele date de sunetul aerului condiționat, sunetul radioului, sunetul mașinii de spălat rufe sau cel al televizorului.

Acest tip de zgomot maschează sunetele puternice și ajută la stimularea creierului. De asemenea, specialiștii indică acest tip de zgomot persoaneste indicat, în mod special, celor care se confruntă cu insomnii.

Cum sună zgomotul roz

Probabil preferatul oamenilor din toate cele trei, zgomotul roz este sunetul ambiental, de frecvență joasă, care stimulează memoria.

Potrivit „WebMD‟, zgomote roz sunt sunetul ploii, sunetul valurilor mării, sunetul vântului printre frunzele copacilor din pădure sau bătăile inimii.

Important de reținut este faptul că zgomotul roz relaxează creierul și ne ajută să ne relaxăm și să ne odihnim foarte bine, aspecte confirmate și de către studiile de specialitate.

Ce sunt zgomotele maro

Probabil cel mai puternic dintre toate, zgomotul maro este acel sunete care ne ajută să ne concentrăm, în timp ce studiem sau avem ceva important de făcut. Zgomotul maro este caracterizat de frecvențele înalte, fiind mai profund decât zgomotul alb și cel roz.

Surse de zgomot maro pot fi: sunetul puternic al cascadelor, sunetul puternic al vântului și sunetul provocat de tunet. Specialiștii susțin că mai există și zgomotul negru, care presupune liniștea deplină dintr-o încăpere.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Decizie radicală luată de Chef Dumitrescu. Și-a schimbat viața total
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro