Cu toate că majoritatea oamenilor se gândesc la florile de Sânziene, acestea sunt altceva. Ce reprezintă ele în mitologia folclorică românească și care este diferența dintre ele și Rusalii?
Românii își amintesc din copilărie coronițele din florile de Sânziene pe care le purtau pe cap și mirosul încântător ale acestora, dar Sânziele nu reprezintă doar o amintire. Povestea din spatele lor este extrem de frumoasă. Mitologia folclorică românească arată că așa cunoscutele drăgaice ar fi personaje mitice nocturne. Față de alte personaje precum ielele sau rusaliile, Sânzienele aduc pace, armonie, stare de bine, multă bunătate și iubire. Efectele lor se resimt asupra oamenilor, viețuitoarelor și plantelor. Noaptea de Sânziene pică pe 23-24 iunie și este una foarte fertilă pentru pământ. Mircea Eliade a ilustrat în una dintre scrierile sale faptul că noaptea lor este una de dragoste nebună și de regăsire a ursiților.
„Te-am iubit aşa cum m-ai iubit şi tu, ca un nebun, ca un strigoi, fără să înţeleg ce fac, fără să înţeleg ce se întâmplă cu noi, de ce am fost ursiţi să ne iubim fără să ne iubim, de ce am fost ursiţi să ne căutăm fără să ne întâlnim…”
Marcel Lutic, specialist al folclorului, explică ce elemente secrete ascund Sânzienele. „Primul se referă la zânele, de obicei, bune, zâne extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori având importante atribute divinatorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Ultimul element, vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie, sărbătoare numită, mai ales în sudul României, şi Drăgaica.”
În ziua Sânzienelor, tinerii mergeau la bâlciuri și iarmanoace pentru a-și întâlni perechea. Târgurile de fete se mai regăsesc și azi. Cele mai renumite, care au loc în ziua Sânzienelor, sunt la: Buzău, Focşani, Buda, din judeţul Vrancea, Ipăteşti, judeţul Olt, Piteşti, Câmpulung Muscel, Cărbuneşti, judeţul Olt, Broşteni, judeţul Mehedinţi, Giurgeni, judeţul Ialomiţa și alte zone ale țării.