Sezonul grădinăritului este în toi. Playtech Știri îți explică ce sunt gâlmele de pe copaci și de ce apar. Sunt sau nu sunt un pericol pentru arbori? Iată cum trebuie să procedezi daacă observi astfel de probleme în grădina ta!
Gâlmele sunt excrescențe lemnoase care pot să apară pe trunchiul sau ramurele unui copac. Seamănă cu niște umflături, doar că sunt din lemn. Dacă nu ai mai avut de-a face cu astfel de probleme, o porțiune umflată a scoarței copacului ar putea să îți stârnească îngrijorări. Totuși, problema este inofensivă.
Dimensiunea gâlmelor poate varia foarte mult. De obicei, forma lor nu este regulată, însă au tendința de a fi, în general, rotunjite. Cercetătorii au analizat problema cu pricina, raportată tot mai des la nivelul copacilor, însă mai este nevoie de analize suplimentare pentru a identifica motivul concret care conduce la apariția gâlmelor.
Un lucru este cert, însă: stresul stă la baza formării pe scoarța copacilor a gâlmelor. Umflăturile diforme reprezintă rezultatul luptei copacilor gazdă împotriva stresului, care declanșează un mecanism de apărare. Când spunem stres la copaci, ne referim la infestări cu insecte sau ciuperci, care conduc la secătuirea acestora.
Declanșarea unui mecanism de apărare în condițiile date este absolut normală, spun cercetătorii. Ca reacție împotriva stresului, țesutul din mugurii foliari începe să se acumuleze și crește, crește, până când rezultă gâlmele. Nu te grăbi să tai neapărat copacul. Astfel de formațiuni nici măcar nu sunt periculoase.
Unii grădinari pot să accepte fără probleme prezența gâlmelor pe copacii lor. Dacă nu îți place să vezi deformarea la nivelul scoarțeli, ai doar două opțiuni: fie o îndepărtezi, fie tai arborele complet. Unele persoane aleg să îndepărteze gâlmele de pe copaci, însă ce trebuie să știi este că într-o astfel de situație expui arborele la grave boli.
Dacă vrei să faci neapărat asta, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui profesionist. Mai ales în condițiile în care, de multe ori, este necesară utilizarea drujbei, iar pericolul crește direct proporțional cu mărimea copacului.
Este mai bine, totuși, să tai copacul de tot decât să îl lași expus la boli. După ce copacul a fost tăiat, fă două tăieturi în gâlmă. Una trebuie să fie la câțiva centimetri sub scoarță, iar a doua la câțiva centimetri deasupra. După ce îndepărtezi excrescența lemnoasă, aplică la capetele tăiate un produs sigilant. Îl poți găsi în magazinele pentru prelucrarea lemnului. Acesta va ajuta la conservarea copacului, până te vei hotărî ce vei face cu el.
Te-ar putea interesa și: Cel mai ambițios proiect pentru protecția mediului: vor să planteze sute de milioane de copaci
Alte apreciază că este mai bine ca lemnul să fie folosit ca materie primă pentru fabricarea de mobilier. Astfel de copaci pot fi folosiți și pentru a avea lemn pentru încălzire.