24 sept. 2024 | 14:53

Ce sunt etichetele-semafor și de când vor fi introduse. Informațiile pe care le vor putea afla românii despre produsele pe care le cumpără

Diverse
Ce sunt etichetele-semafor și de când vor fi introduse. Informațiile pe care le vor putea afla românii despre produsele pe care le cumpără
Ce sunt etichetele-semafor si de cand vor fi introduse

Etichetele-semafor revin pe produsele alimentare din magazinele românești, oferind informații clare despre valorile nutriționale. Acestea nu vor fi obligatorii și nu se aplică produselor tradiționale. Consumatorii vor avea acces la detalii suplimentare printr-un cod QR.

Ce este eticheta-semafor și cum funcționează

Eticheta-semafor este o modalitate simplă și eficientă de a informa consumatorii despre valoarea nutrițională a alimentelor. Aceasta utilizează un sistem de culori – verde, portocaliu și roșu – pentru a semnala nivelurile de fibre, proteine, zaharuri, săruri și grăsimi din produse.

De exemplu, un produs bogat în fibre și proteine va primi eticheta verde, ceea ce indică o alegere sănătoasă. În schimb, produsele cu un conținut ridicat de zahăr, sare sau grăsimi vor fi marcate cu portocaliu sau roșu, avertizând asupra riscurilor pentru sănătate.

Inițial, acest sistem a fost interzis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), însă acum revine pe piață, fără a fi impus în mod obligatoriu. Cu toate acestea, produsele tradiționale, precum magiunul de Topoloveni sau telemeaua de Ibănești, vor fi exceptate de la acest tip de etichetare.

Codul QR și informațiile detaliate

Pe lângă semaforul nutrițional, produsele vor avea și un cod QR, care va permite accesul rapid la informații detaliate despre ingredientele și compoziția alimentelor.

Acest cod poate fi scanat cu un smartphone, oferind consumatorilor posibilitatea de a afla mai multe detalii despre ce conțin produsele pe care le cumpără.

”Semnalizarea este cea mai bună metodă de informare a consumatorului”, susțin inspectorii ANPC.

Aceștia cred că etichetele-semafor nu vor afecta libera circulație a mărfurilor din Uniunea Europeană, deoarece oferă doar informații suplimentare pentru o alegere mai informată.

Citește și Românii nu vor mai putea fi păcăliți în supermarketuri. Ordinul ANPC va fi pus în practică, ce va apărea pe etichetele produselor din magazine!

Provocările implementării pentru micii comercianți

Deși măsura are ca scop facilitarea accesului la informații nutriționale, nu toate magazinele vor putea implementa ușor acest sistem. Feliciu Paraschiv, membru al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii, a atras atenția asupra dificultăților pe care le-ar putea întâmpina micii comercianți.

”La magazinele mici, aproape că nu se poate chestia asta. Va trebui să avem două vitrine frigorifice de băuturi, una pentru apă și alta pentru produsele fără Nutri-score”, a explicat Paraschiv.

Magazinele care vor adopta eticheta-semafor trebuie să își amenajeze rafturile corespunzător, iar lipsa unei semnalizări adecvate ar putea aduce amenzi de până la 50.000 de lei din partea ANPC. Cu toate acestea, Ministerul Economiei subliniază că noile etichete vor fi vizibile și ușor de citit pentru consumatorii de orice vârstă.

Citește și Magazinul din Rusia care a dat lovitura în România. Produsele sale se vând ca pâinea caldă, românii au uitat de Lidl și Kaufland!

Digisport.ro
Regulamentul e fără milă: Steaua poate fi exclusă din Liga 2 și retrogradată peste mai puțin de două săptămâni!
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Cristina Șișcanu, ceartă în plină stradă cu un polițist. Soția lui Mădălin Ionescu a filmat totul
Spynews.ro
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Predicția făcută de P. Diddy cu 25 de ani în urmă. Se vedea după gratii, din cauza orgiilor decadente
EVZ.ro
Cristina Ștefania a ajuns de urgență la spital! Speak, declarații despre starea ei de sănătate: ”Nici nu vreau să mă gândesc” | FOTO
Spynews
Este cea mai tristă zi. S-a stins marea doamnă a lumii filmului. Românii au crescut cu filmele ei
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro